Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan:

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan:

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Yahyalı İlçesinde düzenlenen ‘Organik Tarım Tarla Günü’ etkinliklerinde konuşan İl Müdürü Özkan Kayacan, "Bakıyoruz ki artık kanser vakalarının en büyük nedeni bilinçsiz kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyor. Normal tarımda ilaçlama sayısı 8-9 arası değişirken bu iyi tarım uygulamasında 3 ile 4 arasında değişiyor" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Organik Tarım Tarla Günü münasebetiyle Yahyalı İlçesinde etkinlik yaptı. Etkinliğe organik tarım yapan çiftçiler stant açarak halka organik tarım hakkında bilgi verdi. Toplantıya Kayseri Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden katılırken ayrıca iyi tarım yapan Develiden 5, Yahyalıdan 12, Yeşilhisar’ dan ise 17 tane çiftçi katıldı.
Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan “ Sadece iyi tarım uygulaması yapanlara has bakanlık tarafından dekara 50 Lira ödeme yapılıyor. Bu işin maddi boyutu diğer taraftan vatandaşımız aynı ürünü dışarıdaki üreticiye göre daha pahalıya satıyor. İhracata gidecek çiftçiler tabiri caizse bir sıfır önde başlıyor. İyi tarım yapan çiftçilerimizin de sağlığı bakımından çok önemlidir” dedi.
Kayacan “ Bende köylü çocuğu olduğum için çocukluğumuzda da bizim bir elma bahçemiz vardı. İlaçlama yapardık ama ilaçlama yaparken istemeden de olsa ilaç üzerimize gelirdi. Ayrıca bu proje çiftçimizin sağlığı bakımından da çok önemli bir projedir. Biliyorsunuz bu işleri çok önemsiz olarak vurgularız. Ama bakıyoruz ki artık kanser vakalarının en büyük nedeni bilinçsiz kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyor. Normal tarımda ilaçlama sayısı 8-9 arası değişirken bu iyi tarım uygulamasında 3 ile 4 arasında değişiyor. Hem ekonomik olarak kazanç sağlamakta hem de insanların sağlığı açısından çok önemlidir. Bugün Yahyalıda başladık bu işe bunun Yeşilhisar ile Develi ayakları da çeşitli etkinliklerle olacak inşallah” diye konuştu.
Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk “Dünyada birçok ülke açlıkla mücadele ederken hamt olsun ülkemiz dolayısıyla Kayserimiz ve ilçemiz hamt olsun iyi tarımı nasıl yaparız bunun projesiyle uğraşıyoruz. Cidden ekonomik durumu iyi olan elma üreticisiyiz. Tabi Develi ve Yeşilhisar’ında bunun dışında tutamayız. Bildiğiniz gibi Kayserimizde 16 tane ilçemiz var. Bunlardan 3 tanesini ben ayrı tutmak istiyorum. Bu üç ilçemizin dayanışmasına vurgu yapmak istiyorum” dedi.
İyi tarım uygulaması yapan çiftçi Fevzi Parlak “ Tarlamız 20 bin 450 metrekare olup içerisinde 7300 ağaç tam bodur elma ağacı bulunmaktadır. Bahçemiz 2002 yılında dikim yapılmış olup 12 yıllık bir bahçedir. Tam kapasite verdiği zaman bu bahçemizde 125 ton elma almaktayız” diye konuştu.