Gölbaşı’nda Bayanlara Kanser Semineri Verildi

Gölbaşı’nda Bayanlara Kanser Semineri Verildi

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde Belediye Konferans Salonunda düzenlenen seminerde bayanlara kanser ve korunma yöntemleri anlatıldı.
Belediye konferans salonunda düzenlenen seminere Adıyaman Halk sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, İlçe Sağlık Müdürü Davut Kıskaç, Doktor Abdullah Alaş, iş kadını Aysel Uçar davetliler ve bayanlar katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Ebe Nuran Balcı, kanser vakalarında erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “İlçemizde başlattığımız kanser tarama programlarımız halkımızın katılımı İl Halk Sağlık Müdürlüğü,Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Hekimleri ve Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nin desteğiyle devam etmektedir. Gölbaşı ilçemizde son bir yılda toplam 432 kadının rahim kanseri taraması, 196 kadının meme kanseri taraması, 230 kişinin kolon kanseri taramaları yapılmıştır. Gölbaşı olarak başta Kaymakamlığımız kanser tarama çalışmalarını desteklemiş olup, gerekli hizmetlerin alınmasında katkıda bulunmuştur. Belediyemiz kanser tarama çalışmalarında gerekli durumlarda kadınlarımızın Gölbaşı’ndan Adıyaman KETEM’e ulaşımlarını sağlamada araç teminiyle destek olup, eğitim programımızın hazırlanmasında yer temininde yardımcı olmuştur. İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz kadınlarımızın Adıyaman KETEM’e ulaşımları için araç tahsis etmiş olup, tarama çalışmalarının yaygınlaşması için eğitim ve tarama programlarıyla kanserde farkındalık yaratmışlardır. Başhekimimiz bu çalışmalarda sağlık personelleriyle birlikte eğitim programımızın hazırlanmasını yakından takip etmiş olup ikramlarıyla destek olmuştur. Kurum amirlerimiz ve Öğretmenlerimiz halkla eğitimimizdeki köprü görevini üstlenmişlerdir. İş Kadını Aysel Uçar karanfillerle eğitim programımıza renk katmıştır. Gölbaşı halkı kanser taramalarına katılımları ve destekleriyle farkındalık yaratmışlardır” dedi.
Daha sonra Adıyaman Halk sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu yaptığı konuşmada Türkiye’de kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkisinin bulunduğunu ifade etti. Kutlu konuşmasında, “Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır diyerek düzenlenen bu seminere gelen bayanlara kendi kendinizin doktoru olun meme kanserine karşı bilinçlenin ve bilinçlendirin” dedi.
Programdan sonra Mustafa Kutlu tarafından semineri düzenleyen Aile hekimi Doktor Abdullah Alaş ile ebe Nuran Balcı’ya plaket takdim etti.