Görme engelliler için AYM’ye başvurdu

Görme engelliler için AYM’ye başvurdu
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı ve AK Parti eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Ayva, kendisi gibi görme engellilerin oy kullanma sırasında yaşadığı sıkıntılar için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

Ayva, 25 yıl boyunca tek başına oy kullanamadığını belirterek, “Şükrediyorum ki bir hakkımın farkındayım ve şükrediyorum ki o hakkımı arayabilme imkanım var. Yaklaşık 25 yıldır oy kullanıyorum. Şimdiye kadar tek başıma oy kullanamadım. Binlerce yüz binlerce görme engelli arkadaşım da kendi başına oy kullanamıyor. Bu demokratik anlamda demokrasi içerisinde irademizin yansımasında çok ciddi bir eksikliğe yol açıyor. Nasıl yol açıyor diyelim ki ben x partiye oy vermek istiyorum. Bana yardım eden kişinin o partiye oy verdiğinden asla emin olamıyorum. Bu çok önemli bir dezavantajdır. Benim memnun olduğum yönetimleri devam ettirebilmek için ve ya memnun olmadığım yönetimleri değiştirebilmek için demokratik hakkımı kullanmak istiyorum” dedi.

Görme engellilerin oy kullanma sırasında yaşadığı sıkıntılar için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapan Ayva, “Anayasada olmasına rağmen seçim kanununda çok ciddi bir dezavantaj var. Anayasada ‘gizli, serbest ve bireysel’ demesine rağmen kanun diyor ki ‘görme engelliler için gizli olmaz, yanında birisi ile mutlaka girmek zorunda’. Böyle bir demokrasi olabilir mi, böyle bir insan hakları olabilir mi? Kanun olduğu sürece ne yüksek seçim kurulu ne de başka bir müessese yeni bir yöntem ortaya koyamıyor. Kanun başka bir çözüme izin vermiyor. Bu da benim insan hakları itibari ile hakkımı kullanmama engel oluyor. Yönetiminde değişik yöntemler geliştirmesine engel oluyor. YSK’yı da bağlayan bir kanun var. Anayasanın da ilgili maddesine bu hüküm aykırı Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak diyorum ki ben gizli bireysel ve serbest bir şekilde irademi yönetime yansıtmak istiyorum” diye konuştu.

“Demokrasiyi sonuna kadar kullanmak istiyorum” diyen Ayva, “Benim de parlamenter olduğum dönemde Anayasa’da yaptığımız değişikliği gördüğünüz gibi benimde böyle bir kullanma imkanım oldu. İyi ki o zaman o anayasayı değiştirmişiz. İstiyorum ki Türkiye’deki bütün görme engelliler oylarını gizli serbest bireysel olarak kullanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.