Guantanamo mahkumu havalimanı saldırısında!

Guantanamo mahkumu havalimanı saldırısında!

‘Türkiye'deki Rusça Konuşan Mücahitler Derneği'nin sözcüsü Salman Sever, ‘Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, tutuklananlar arasında Vahidov'un da bulunduğunu teyit etti. Vahidov, 2001'de Afganistan'da Taliban saflarında savaşırken Amerikan askerlerince yakalandıktan sonra Küba'daki Guantanamo Tutukevi'ne gönderilmiş ve burada 2 yıl tutulmuştu. 39 yaşındaki Vahidov, Guantanamo'da iki yıl geçirdikten sonra ABD hükümeti tarafından 2004'te Rusya'ya teslim edilmişti.

Ruslar serbest bıraktı
Rus yargısı da, terör faaliyetlerinde bulunduğuna dair hakkında yeterli delil bulunmadığına hükmederek Vahidov'u serbest bırakmıştı. Ancak Vahidov, 2005'te Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) bağlı özel harekat güçlerince yeniden gözaltına alınmıştı. 2 aylık hapisten sonra yine serbest bırakılan Vahidov, Rusya'dan ayrılarak Ortadoğu ülkelerine sığınmıştı. Son birkaç yıldır İstanbul'da yaşadığı söylenen Vahidov'un sık sık yurt dışı seyahatlere çıktığı belirtiliyor.

‘IŞİD'e katıldı'
Rus istihbaratı, Vahidov'u Suriye ve Irak'ta terör örgütleriyle beraber savaşmakla, ayrıca IŞİD dahil bazı terör örgütlerine militan kazandırmakla suçluyor. Ruslara göre Vahidov aynı zamanda bu örgütler için bağış da topluyor. Sever ise iddiaları reddederken, Vahidov'un sadece Suriye'deki iç savaştan etkilenen siviller için yardım topladığını öne sürdü.

Savaşa bayram arası
Suriye ordusu, Ramazan Bayramı dolayısıyla ülke genelinde 72 saatlik ateşkes ilan etti. Suriye resmi ajansı SANA'nın bildirdiğine göre ateşkes, dün akşam saat 01.00'de başladı ve 8 Temmuz saat 00.00'a kadar geçerli olacak.

Moskova'dan eleştiri
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, İstanbul Havalimanı'na yönelik bombalı saldırıda, Rusya'nın uyarılarının gözardı edilmesinin rolü olabileceğini iddia etti. Peskov, "Rus tarafı yıllardır Türkiye ve Avrupa'daki meslektaşlarını, Türkiye ve bir çok Avrupa ülkesinde saklanmakta olan, terörle ilişkili olduklarından kuşkulanılan kişiler hakkında bilgilendiriyor" dedi. Sözcü Peskov, "Bir çok kez Rusya tarafından verilen sinyallere bu ülkelerde gereken ilgi ya da tepki gösterilmedi" diye konuştu. Peskov, "Maalesef, İstanbul saldırısı da böyle bir ihmalin sonucu olabilir" dedi.