Gümrük İşlem Sürelerinde Rekor Hız

Gümrük İşlem Sürelerinde Rekor Hız

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, yüzde 82’sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95’inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir” dedi.
Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, ihracat ve ithalatta gümrük işlem süreleri hakkında bilgi verdi. Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce gümrük işlem sürelerinin dönemsel olarak ölçüldüğünü belirten Yazıcı, şunları kaydetti:
“İhracat ve ithalat işlemlerinde hız büyük önem taşıyor. Bakanlık olarak ihracatçılarımız ve ithalatçılarımıza destek olmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren işlem gören ihracat beyannamelerinin, yüzde 82’sinin işlemleri ilk yarım saatte, yüzde 95’inin işlemleri ise ilk dört saatte sonuçlandırılarak ülkeyi terk edebilir duruma gelmiştir. Ortalama işlem süresi ise 2 saat 39 dakika olarak gerçekleşmiştir. Bu önemli bir başarıdır. Bakanlık olarak bu hızı daha da arttırmayı hedefliyoruz.”
İthalattaki işlem süresinin; gümrük beyannamelerinin onaylandığı zamandan başladığını kaydeden Yazıcı, gümrük müdürlüğünce gerçekleştirilen kontrol ve muayene işlemlerinin bitirilmesi ve ardından vergilerinin ödenmesine kadar olan süreyi kapsadığını belirtti.
Yazıcı şunları dedi:
“Haziran ayında gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren ithalatta işlem gören gümrük beyannamelerinin; yüzde 56’sının işlemleri ilk sekiz saatte, yüzde 74’ünün işlemleri ise ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale gelmiştir. İthalatta ortalama işlem süresi ise 1 gün 1 saat 19 dakika olarak gerçekleşmiştir.”