Gümrük Muhafaza Ekiplerinden 25 Milyon Tl Değerinde Kaçak Akaryakıt Operasyonu

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden 25 Milyon Tl Değerinde Kaçak Akaryakıt Operasyonu

İzmir’de gerçekleştirilen operasyonda 25 milyon TL değerinde akaryakıt kaçakçılığı ortaya çıkarıldı.
Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından akaryakıt kaçakçılığı konusunda yürütülen çalışmalarda; ÖTV tutarı sıfır olarak uygulanması nedeniyle piyasadaki diğer akaryakıt türlerine göre çok daha ucuz fiyata temin edilen ve sadece uçak yakıtı olarak kullanılabilen JET akaryakıtının kaçak olarak piyasaya verildiği belirlendi.
Gümrük Muhafaza ekiplerinin incelemesi sonucunda, İstanbul merkezli S.A.D.T. isimli bir firma tarafından sadece uçak yakıtı olarak kullanılabilen JET A-1 cinsi akaryakıtın uçaklara verilmeyerek amacı dışında kullanıldığı tespit edildi.
İlgili firma hakkında yapılan araştırma ve incelemelerde; firmanın Milas-Bodrum ve Trabzon Havalimanı’ndaki uçaklara verilmek üzere toplam 8 bin 300 ton ÖTV’siz JET yakıtı aldığı belirlendi.
Alınan yakıtlarının dağıtımı konusunda yapılan incelemede ise; Trabzon Havalimanı’na yapılan 7 sevkiyattan 6’sının Trabzon Havalimanı’na giriş-çıkış kayıtlarının bulunmadığı, Milas Havalimanı’na yapılan 17 sevkiyattan da 15’inin Milas Havalimanı’na giriş-çıkış kaydının bulunmadığı, Ayrıca, Milas Havalimanında bulunan depolama şirketlerinin S. A. D. T. isimli firmayla anlaşmalarının bulunmadığı, bu firmadan JET A-1 yakıtı almadıkları tespit edildi.
Nakliye işlerini yapan şoförlerin ifadeleri ile; JET yakıtlarını teslim noktasına götürmek üzere yola çıkıldıktan bir müddet sonra firma yetkililerince yükün boşaltma yerinin değiştirildiği, nakliye şoförlerine kendilerine bildirilen yerlerde beklemelerinin söylendiği, daha sonra binek araçlarla gelen firma şoförlerine tankerlerin teslim edildiği ve bir süre sonra araçların nakliye şoförlerine boş olarak geri verildiği bilgisine ulaşıldı.
Sözkonusu firma, TÜPRAŞ’tan aldığı JET yakıtlarını uçaklara verdiğine dair mal teslim makbuzlarını da ibraz edemedi.
Yapılan soruşturma sonucunda tarafından havacılık sektöründe uçak yakıtı olarak kullanılmak kaydıyla ÖTV’siz olarak temin edilen piyasa değeri yaklaşık 25 Milyon TL olan 8.3 MİLYON Kg. JET A-1 yakıtı sektörde kullanmayarak kaçak olarak piyasaya sürdüğü tespit edilen 14 şüpheli hakkında Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Sözkonusu firmanın diğer tüm işlemleri de incelendiği kaydedildi.