Gümrük Ve Ticaret Bakanı Canikli Mersin’de

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Canikli Mersin’de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin, Uzakdoğu ve daha doğu bölgelerden orijinli bir takım uyuşturucuların batıya ulaştırılmasında doğal bir güzergah olduğunu belirterek, “Burada herhangi bir seçme şansımız da yok. Türkiye bu noktada kullanılmaya çalışılıyor. Ama Türkiye üzerinden akan uyuşturucu ticaretinin önlenmesinde son yıllarda çok büyük önemli sonuçlar alındı” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, bir dizi incelemede bulunmak üzere bugün Mersin’e geldi. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun eşlik ettiği Bakan Canikli’nin kentteki ilk durağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü oldu. Canikli’nin Bölge Müdürlüğü ziyaretine kent protokolünün yanı sıra odaların başkanları da katıldı. Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman ve gümrük personeli tarafından çiçeklerle karşılanan Canikli, Bölge Müdürü Kahraman’ın makamında gazetecilere açıklama yaptı. Bakanlığına ait birimlerin işleyişini yerinde görmek, sorunları ilk ağızdan dinlemek, buradaki iş akışını tespit etmek ve değerlendirmek üzere Mersin’e geldiğini belirten Canikli, Mersin gümrük bölgesi ve idaresinin Türkiye’nin en yoğun ve işlem hacmi en büyük bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Mersin’in, özellikle akaryakıt girişi başta olmak üzere hemen hemen tüm alanlarda çok önemli bir durak olduğunun altını çizen Canikli, “Ağırlıklı olarak akaryakıt girişiyle ilgili tüm sistemin işleyişini yerinde ve en detaylı şekilde görmek, değerlendirmek ve bu noktada sağlıklı bir akışı temin etmek maksadıyla alınması gereken bir tedbir varsa onları ortaya koymak üzere bu ziyaretimizi yapıyoruz” diye konuştu.
“KAMU VİCDANINI TAMAMEN RAHATLATANA KADAR ÇALIŞMALARIMIZ KESİNTİSİZ SÜRECEK”
Gümrüklerdeki işlemlerin, iş akışının çok sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, son 12 yılda bu hedefi gerçekleştirmek üzere son derece önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. “Özellikle kayıp kaçağın minimum seviyeye, kabul edilebilir bir noktaya indirilmesi ve bu yolla kamuya aktarılması gereken kaynakların olması gereken yere kanalize edilmesi için bunların yapılması gerekiyor” diyen Canikli, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar bakanlıklarımızın son teknolojik imkanlar da kullanılarak hem işlemlerin daha sağlıklı, daha hızlı ve tarafları memnun edecek tarzda yürütülmesi ama aynı zamanda özellikle 2002 öncesi dönemde gümrük müdahalelerinde çok yoğun olarak dile getirilen bazı olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması ve kamunun hakkının kamuya tam olarak aktarılmasını temin etmek amacıyla gerçekten çok önemli çalışmalar yapıldı, kararlar alındı, uygulamalar hayata geçirildi, realize edildi. Ama tabi bu bir süreç. Gümrük işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi süreci dinamik bir süreç ve bunun her an, her saniye direkt olarak izlenmesi, takip edilmesi, update edilmesi gerekiyor. O nedenle ‘biz şu noktayı yakaladık, şu aşamaya geldik’ gibi bir yaklaşım ve rehavet içerisinde olmamız söz konusu değil. Gerçek durumu olması gereken hedefe getirinceye kadar ve kamu vicdanını bu anlamda tamamen rahatlatana kadar bu çalışmalarımız da kesintisiz, kararlı bir şekilde devam edecek bütün alanlarda.”
Canikli, Bakanlığını ilgilendiren bütün gümrük işlemlerinde, giriş ve çıkışlarda ve özellikle üzerinde ciddi anlamda vergi yükü olan, kaşıt dışılığı olması halinde devletin ciddi gelir kaybına yol açan işlemler başta olmak üzere, akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, kıymetli mallarla ilgili kaçakçılığa göz açtırmamak için 24 saat hiç kesintisiz, özellikle teknolojideki gelişmeleri de sürekli sisteme dahil ederek kararlı bir çalışma içinde olduklarını dile getirdi. Teşkilatın son yıllarda kazandığı deneyim ve profesyonel yaklaşımın burada belirleyici olduğunu da ifade eden Canikli, “İnşallah yoğun bir şekilde bu boru hatları ile antrepo, depo ve sahalarını inceleyeceğiz. En ayrıntılı şekilde daha sağlıklı yöntemler acaba bulabilir miyiz ya da geliştirebilir miyiz, onlar üzerinde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE UZAKDOĞU ORİJİNLİ UYUŞTURUCULARIN BATIYA ULAŞTIRILMASINDA DOĞAL BİR GÜZERGAH”
Bir gazetecinin, Türkiye’nin özellikle uyuşturucu kaçakçılığı noktasında transit geçiş ülkesi olması nedeniyle şu anda bulunduğu noktayı sorması üzerine de Bakan Canikli, kayıt dışılığın rakamlarının, kayıt dışı olduğu için ortaya konamayacağına dikkat çekti. “Kaçak, legal olmayan bütün bu çalışmaları detaya dökmeniz mümkün değil. Bunun kaydı olmaz, kaydı olmadığı için datası da olmaz zaten” diyen Canikli, Türkiye’nin stratejik konum itibariyle son derece eşsiz bir konumda olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Buna geçiş noktası olması da dahil olmak üzere. Birçok alanda bize büyük avantajlar sunarken, bazı noktalarda tabi riskleri de içeriyor. Bunlardan bir tanesi de bu noktada geçiş noktası olması. Yani Türkiye’nin bir enerji koridoru olmasından içinde bulunduğu bu pozisyon, bu coğrafi yapı önemli bir etkendir ama özellikle Uzakdoğu’dan, daha doğu bölgelerden kaynaklı, orası orijinli bir takım uyuşturucuların da batıya ulaştırılmasında doğal bir güzergah. Burada herhangi bir seçme şansımız da yok. Bunu yapanlar açısından en doğal güzergah olarak görülüyor. Dolayısıyla Türkiye bu noktada kullanılmaya çalışılıyor. Tabi yeni değil bu, yani uzun yıllardan beri.”
“SON YILLARDA CAYDIRICI ETKİSİ OLAN OLUMLU SONUÇLAR ALINDI”
Türkiye üzerinden akan, akıtılmaya çalışılan uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında son yıllarda çok büyük olumlu ve caydırıcı etkisi olan sonuçlar alındığını belirten Canikli, gümrüklerin teknolojik olarak daha yakından izlenmesi, daha önceki yıllarda gümrük idarelerinde bu alanda çok fazla kullanılan araçlardan birisi olmayan istihbaratın devreye sokulması ve gümrük idarelerine bu isimle bir daire başkanlığı oluşturulmasının, bu sonuçların elde edilmesinde önemli etkenler olduğunu vurguladı. İstihbaratı daha geniş şekilde kullanacaklarını dile getiren Canikli, “Modern yönetim tarzı anlamında işe yarayacak olan tüm araçlar devreye sokuluyor, teknolojik imkanlar daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. Son yıllarda nitekim ele geçirilen, yakalanan uyuşturuculara baktığımız zaman önceki yıllarla kıyaslanamayacak kadar büyük boyutlardadır ve daha da devam edecek bu. Dolayısıyla ne kadar kaçak geçiyor gibi bir soruyu bilmemiz mümkün değil, böyle bir soruya hiç kimse cevap veremez. Çünkü adı üzerinde kaçak, yani gayri resmi zaten, kayıtlarda izlememiz mümkün değil, izlediğimiz anda yakalarız zaten. Son yıllarda, son aylarda ve son günlerde de daha ivme kazandı ve devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“ÇOK YENİ PROJELERİMİZİ YAKINDA KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞIZ”
Bu konuda çok yeni projeleri olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini bildiren Canikli, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bu projeleri kamuoyuyla paylaşarak hayata geçireceklerini kaydetti. Canikli, “Hem akaryakıt kaçakçılığı için, hem transit ticaret için, uyuşturucu kaçakçılığı için, bonzai dahil olmak üzere, çok güncel olduğu için ve gerçekten toplumu acıtan bir uyuşturucu olduğu için, ciddi anlamda zararlar veren, yuvalar yıkan, aileleri perişan eden bir uyuşturucu olduğu için söylüyorum, hepsi için geçerli tabi, hepsi birbirinden bu anlamda daha fazla tahrip edici. İnşallah çok daha etkili birkaç projeyi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Yani bu mücadele kabul edilebilir, olabilecek minimum seviyeye indirilene kadar kesintisiz bir şekilde kararlılıkla sürecek” dedi.
Cezalarla ilgili de bilgi veren Bakan Canikli, şunları söyledi:
“Cezalarla ilgili bir önceki yasada da düzenlemeler yapıldı, alt limit 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Özellikle silah, akaryakıt ve alkol kaçakçılığında daha önce 2 yıldı ve 2 yıl ertelenebilir, paraya çevrilebilir bir limitti, 3 yıla çıkarınca bu da artık ertelenemez hale geldi. Dolayısıyla bu tür kaçakçılığın önlenmesinde ciddi bir yasal altyapı oluşturacak, uygulaması yeni başladı henüz. Onun da olumlu sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz inşallah.”
Bakan Canikli daha sonra, basına kapalı olarak Bölge Müdürü Kahraman’dan brifing aldı. Canikli, Mersin’de gün boyu Mersin Limanı, Serbest Bölge, ATAŞ Akaryakıt Antreposu’nda incelemelerde bulunacak.