Gümüşhane’de Yöresel Yemek Yarışması Yapıldı

Gümüşhane’de Yöresel Yemek Yarışması Yapıldı

Gümüşhane’de Valilik ve Belediye Başkanlığı ortaklığında düzenlenen 21. Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve Turizm Festivali kapsamında yöresel yemek yarışması yapıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonunda Fatih Parkı’nda gerçekleştirilen yarışma Çorba, Yemek ve Tatlı kategorisinde yapıldı. Yarışmada konusunda uzman jüri üyeleri 6 çeşit çorba, 13 çeşit yemek ve 6 çeşit tatlı arasından ilk üçe girenleri belirledi.
Jüri üyelerinin yöresellik, hijyen ve sunum ile lezzet kriterlerine göre değerlendirdiği yarışmanın ardından katılan tüm yemekler vatandaşlara dağıtıldı.
Yarışmanın başlangıcında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, yarışma hakkında bilgi verdikten sonra yarışmayla kaybolmaya yüz tutmuş yemekleri günümüze taşıyarak, geçmişten günümüze bir köprü oluşturmak istediklerini söyledi.
Birinciye tam, ikinciye yarım ve üçüncüye çeyrek altın verilen yarışma sonucunda Çorba kategorisinde “Karalahana” çorbası ile Fatma Bayraktar birinci, “Gendime” çorbası ile Altun Doğan ikinci, “Kesme” çorbasıyla Seher Çakır birinci oldu. Yemek kategorisinde de “Lahana Sarması” yemeği ile Münevver Cebel birinci, “Fasulye Bulgurlusu” yemeği ile Behice Erkin ikinci, “Kuymak” yemeği ile Hava Aydın üçüncü oldu. Tatlı kategorisinde ise “Burma” tatlısı ile Hava Aydın birinci, “Fışkıl” tatlısı ile Fatma Bayraktar ikinci ve “Un Helvası” tatlısı ile Altun Doğan üçüncü oldu.
Yarışmada birincilerin ödülleri Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz ve eşi Şengül Yavuz, ikincilerin ödülleri Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve eşi Gülsen Çimen, üçüncülerin ödülleri ise Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın tarafından verildi.
Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada, ev hanımlarının el becerileri ile yaptıkları yemeklerle yarışmaya katılmalarının medeni bir cesaret olduğunu belirterek, bu durumu taktirle karşıladıklarını ifade etti. Vali Yavuz, “Kendilerini tebrik ediyorum. Dereceye girmek çok önemli değil. Bu tür yarışmalarda ve etkinliklerde bir kıyaslama yapılır. Birinci, ikinci ve üçüncü seçilir ama bizim gönlümüzde hepsi birincidir. Hem medeni cesaret göstererek yarışmaya katılmışlar hem festivalimize katkıda bulunmuşlar hem de Gümüşhaneli hanımların el becerisini ispatlamışlardır.” dedi.