Güneş, “turist Portföyünde Değişiklikler Yaşanıyor”

Güneş, “turist Portföyünde Değişiklikler Yaşanıyor”

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Güneş, 2014 yılının ilk yedi ayında Antalya’ya gelen turist sayısında artış olduğunu ve portföyde değişiklikler yaşandığını söyledi.
2014 Ocak-Temmuz döneminde Antalya’yı en çok Rus turistlerin tercih etmesi ile portföydeki yüzde dilimlerinde değişimler meydana gelmeye başladığını belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Güneş, Manavgat sahillerinin yine Avrupalı turistler tarafından daha çok tercih edildiğini belirtti. Güneş, Türkiye’de konaklayan turistlerin yaklaşık üçte birinin Antalya’ya, Antalya’da konaklayan turistlerin üçte birinin ise Manavgat-Side sahillerinde tatil yaptığını belirterek, Almanya’dan gelen turistler başta olmak üzere Avrupalı turistlerin Manavgat-Side sahillerinde en yüksek portföyü oluşturmaya devam ettiğini belirtti.
Türkiye’nin yakın komşularında çeşitli sorunlar yaşanmasına rağmen Türk turizmine etkisi olmadığını ve turizmde artış yaşandığına vurgu yapan Güneş, geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz dönemine göre bu yıl Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısında yaklaşık yüzde 6,8 artış gerçekleştiği kaydetti. Antalya’ya 2013 yılının Ocak-Temmuz döneminde 6 milyon 062 bin yabancı turist geldiğini ifade eden Güneş, 2014 Ocak-Temmuz döneminde ise bu rakamın yaklaşık yüzde 7,1 artarak 6 milyon 500 bin olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, “Manavgat ve Side sahillerinde sezon ortalarında yüzde 10 Rus turist artışı yaşandığını,sezon ortalarında Alman turist sayısında yüzde 20’lik gibi bir dilimlik azalış gözlenmekte idi. Bu dilimin Eylül-Ekim ve Kasım ortalarına kadar kapanacağı tahmin edilmektedir. Manavgat sahillerindeki misafirlerimiz Almanya başta olmak üzere Avrupa,Rusya ve İskandinav ülkelerinden gelmektedir.Tabi ki bunun yanında zaman içerisinde bu ülkelere Romanya,Polonya,Slovenya, Lüksemburg,Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya,Ukrayna, Letonya-Litvanya-Estonya gibi Baltık ülkeleri eklenmiştir. Destinasyonumuzda hala en büyük çoğunluğu Almanlar oluşturmaktadır” diye konuştu.
Ocak-Temmuz döneminde Antalya’ya gelen Rus turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış yaşandığını söyleyen Güneş, “2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde Antalya’ya gelen yabancı turist sayısında ilk sırayı yüzde 33.19 ile Rus turistler almıştır. Sonra sırasıyla yüzde 21.84 ile Alman, yüzde 4.96 ile Hollandalı, yüzde 3.83 ile İngiliz ve yüzde 3.27 ile İsveçli turist gelmiştir” dedi.
2013 yılı Ocak-Haziran döneminde turizm geliri 13 milyar dolar gerçekleştiğini hatırlatan Güneş, bu rakam 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık yüzde 6,3 artarak 14 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, Antalya’da ise 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4 milyar 548 milyon dolar turizm geliri elde edildiğini belirtti. Güneş, “5 yıl önce yabancı turistlerin ortalama harcaması 715 dolarken, bu rakam 2014 yılı 2.çeyrekte 790 dolar olmuştur. Yerli turistlerin ise kişisel harcamaları 1150 dolar civarındadır. Bizim bölgemizde bu harcamaların ortalamaların altında kaldığını tahmin etmekteyiz. Bu ortalamalar İstanbul Ankara gibi şehir otelciliğini de kapsamaktadır” dedi.
2014 yılı 2.çeyrekteki turizm gelirinin yaklaşık yüzde 73,8’ini kişisel harcamalar oluşturduğunu ifade eden Güneş, turistlerin kişisel harcamayı en çok yüzde 17,6 ile yeme-içme sektörüne yaptığını söyledi. Güneş, “Sırasıyla konaklamaya yüzde 12,2, uluslararası ulaştırmaya yüzde 11,8, ulaştırma-Türkiye içi yüzde 5,1, sağlık yüzde 2,4, tur hizmetleri yüzde 1,3, spor, eğitim, kültür yüzde 0,7, cep telefon harcamaları yüzde 0,5, marina hizmet harcamaları yüzde 0,2 ve diğer mal ve hizmetler yüzde 21,9 ( Giyecek ve ayakkabı yüzde 10,1, hediyelik eşya yüzde 6,1, halı-kilim-vb. yüzde 1,3 ve diğer harcamalar yüzde 4,4) olarak gerçekleşmiştir. Kişisel harcamaların dışında kalan ve ikinci bölümü oluşturan paket tur harcamaları ise turizm gelirinin yüzde 26,3’ünü oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.