Güneşin Oğlu Lakaplı Türk Sanatçıya Budapeşte’de Büyük İlgi

Güneşin Oğlu Lakaplı Türk Sanatçıya Budapeşte’de Büyük İlgi

Dünya sanat camiasında ‘‘Güneşin Oğlu’’ ismiyle anılan sanatçı Ahmet Güneştekin’e Budapeşte’de büyük ilgi gösteriliyor. 20 ülkeden 100 sanatçının katılımıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Art Market Budapest Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı’na 15 eseriyle katılan Ahmet Güneştekin, Macar medyasının ve Macar sanat camiasının ilgi odağı oldu.
Türkiye’nin son yıllarda başarılarıyla adından söz ettiren Güler Sanat Galerisi ile fuara katılan Ahmet Güneştekin’in geçtiğimiz yıl da aynı fuarda “Güneşe Açılan Kapılar” başyapıtı eseri ile dikkatleri üzerine çemişti. 2 milyon avronun üzerinde değer biçilen bu eserine gösterilen ilginin ardından yeniden fuara davet edilen Güneştekin, Mezopotamya bölgesinden esinlenerek yaptığı 15 eseri Budapeşte’de sanat camiasıyla buluşturdu. Güler Sanat yetkilisi Kemal Orta, 13 Ekim’e kadar sürecek olan fuarda, Ahmet Güneştekin’in çalışmalarının haricinde dünyaca ünlü Macar sanatçı İstvan Orosz’un eserlerini sergilediklerini söyledi.
Fuarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ahmet Güneştekin, geçtiğimiz yıl bu fuara ‘‘Güneşe Açılan Kapılar’’ eseriyle katıldıktan sonra tekrar davet aldıklarını, Güler Sanat evi ile bu fuara tekrar katıldığını, hem Macar medyasının, hem de fuara katılan sanatçı ve sanat evlerinden büyük ilgi gördüklerini söyledi. Güneştekin, son 5 yıl içinde yaptığı farklı dönemlere ait 15 eser ile fuara katıldığını, dünyada kabul edilen bir sanat dilinin olduğunu, özgün bir üslup olarak kabul edildiğini ve eserlerinin her hangi bir sanat akımına bağlanmadığını dile getirdi. Güneştekin, ‘‘Dünya sanat camiası ve yorumcuları benim için sanat tarihinin içinden gelmeyen, her hangi bir sanat akımının etkisinde kalmayan özgün bir sanatçı olarak değerlendiriliyorum’’ diye konuştu.
Dünya sanat camiasının kendisine neden ‘‘Güneşin Oğlu’’ dediği sorusuna ise eserlerinde güneşi referans olarak gördüğünü, güneşin doğduğu yerin, dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin çıkış yerinin Mezopotamya olduğunu, kendisini de bunun izini süren bir sanatçı olduğunu söyleyen Ahmet Güneştekin, ‘‘Bu yolculuk uzun bir yolculuk. Doğduğum coğrafyayla başladı ve şu an dünyanın her tarafından güneşi zengin kültürünü, renklerini, hikayelerini, sözlük kültürünü taşıyorum. Güneşle özleştirdikleri için, hatta Fransız bir eleştirmen Stefani Pioda, güneş çemberinin varisi olarak adlandırmıştı beni, bu da beni mutlu ediyor’’ diye konuştu.
Fuarda Türk sanatçısını yalnız bırakmayan MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ise, Türk modern sanatının dünyaca tanınmış ismi Ahmet Güneştekin’i Macaristan’da ağırlamaktan dolayı gurur duyduklarını, Kendisine Macaristan’da çok büyük ilginin olduğunu, bir sene içinde ikinci sergisini açtığını ve başarılar dilediğini belirtti.