Güneş'teki dev patlama Dünya'ya ilerliyor!

Güneş'teki dev patlama Dünya'ya ilerliyor!
SON YILLARDAKİ EN BÜYÜK PATLAMA

Bu sabahtan itibaren birkaç gün boyunca değişik yoğunluklarda Dünya’yı etkileyecek olan Güneş’teki devasa manyetik patlama, TSİ 20.42’de gerçekleşti. Patlama anı, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından da kaydedildi. ABD’nin Colorado eyaletindeki Uzay Hava Tahmin Merkezi uzmanları, olayın son birkaç yılda görülen en büyük patlama olduğunu belirtti.

İNSANLARA ZARARI VAR MI?

Bu ölçekteki bir infilakın solar döngünün zirve zamanlarında gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, Güneş fırtınalarının insanlara direkt zarar vermediğini, açığa çıkan radyasyonun atmosferi geçemediğini belirtiyor. Ancak bu sefer endişe verici olanın patlamanın gücü ve fırtınanın direkt Dünya’ya doğru gelmesi olduğu belirtiliyor. Yüksek enerjili ve manyetize plazmanın Dünya’nın manyetik alanını olumsuz etkileyeceği kaydediliyor.

ELEKTRİK SİSTEMLERİNİ ETKİLEYEBİLİR

Manyetik fırtınanın, elektrik sistemlerini etkileme potansiyeli taşıdığını belirten yetkililer, fırtınanın yaydığı elektro manyetik dalgaların uydulara zarar verebileceğini söyledi. Bilim insanları, Güneş'in etkinliğinin 2009 yılı Mart ayından bu yana artan hızda yükseldiğine de dikkat çekiyor.