Güney Koreliler, Kore Savaşına Katılan Türkleri Unutmadı

Güney Koreliler, Kore Savaşına Katılan Türkleri Unutmadı

Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Jooseong Han ve eşi, Nazilli’ye gelerek Kore Gazilerinin torunlarına burs ve sertifika verdi.
Nazilli Muharip Gaziler Derneği tarafından Kore Gazileri onuruna verilen yemeğe Türkiye genelinde 68 şube ve 47 temsilciliği bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkezi Dış İlişkiler Başkanı Sabahattin Ünlüsoy, Mali Şube Başkanı İlyas Yücel ve Teşkilat Başkanı Metin Çınartaş’da eşlik ederken Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur ve Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan başta olmak üzere Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Bülent Dağ, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Nazilli Şehit Aileleri Derneği Başkanı Jale Keskin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş ile gazi ve gazi yakınları katıldı.
İki devletin Milli Marşlarının okunmasının ardından verilen yemekte konuşan Kore Askeri Ataşesi Jooseong Han, Türklerin her zaman kalplerinde ayrı bir yeri olduğunu ve Türkiye ile aralarında oluşan gönül bağının sonsuza dek süreceğini söyledi. Bu bağı daha da kuvvetlendirmek için Türkiye’nin neresinde olursa olsun Kore’de canları pahasına savaşan ve gazi olarak geri dönen Türk Askerlerini tespit ettiklerini ve onların torunlarına eğitimlerinde kullanmak üzere burs sağladıklarını ifade etti.
Güney Kore Ankara Büyükelçiliği Ataşesi Kurmay Albay Jooseong Han konuşmasının devamında Eğitime çok önem verdiklerini belirterek “Kore’de savaştan sonra hiçbir şey kalmadı. Topraklarımız, dağlarımız kurudu, yeraltında hiçbir şey yoktu. Biz bir şeyleri yeniden var etmek için çok çalıştık. Çünkü çalışmaktan başka çaremiz yoktu. Eğitime çok önem verdik, çocuklarımızın eğitimli bilgili olmasına çok önem verdik. Çünkü gördük ki geçmişte eğitimsizlik ve cehalet yüzünden yoksulluk içinde yaşayan bir ülke bir savaş ile yok edilme noktasına gelmişti. Bizler Kore’de bizim için savaşan, Canını ortaya koyan Kore’nin oluşmasında, bugünlerine gelmesinde emeği geçen Türk askerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bunu çok iyi biliyoruz ve farkındayız. Burada olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Biz çok iyi biliyoruz ki gazilerimiz kahramanca savaştı. İyi biliyoruz ki onlar olmasalardı şimdi ki gibi gelişmiş bir ülke olamazdık. Koreliler onun için her zaman Kore gazilerini kalplerinde şükranla ve minnetle yaşatacaktır” dedi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak Aydın genelinde 107 Kore gazisi ve eşinden 96’sına madalyalarını ulaştırdıklarını hatırlatan Nazilli Şube Başkanı Hasan Karataş; “Güney Kore Ankara Büyükelçiliği ile diyaloglarımız her zaman devam edecektir. Kore gazilerimizi unutmadıklarını gösterdiler. Daha önce de Askeri Ataşemiz bizzat gelerek bire bir Kore gazilerimize gerekli yardımları yaparak kendi elleri ile gazilerimizin torunlarına eğitim bursu vermiş ve gazilerimize madalyalarını dağıtmıştı. Kendileri her daim minnettarlıklarını dile getirmişlerdir ve bugün de bunun en güzel örneğidir” dedi.
Yemek sonunda Nazilli’deki 5 Kore Gazi torununa Kore Büyükelçiliği olarak eğitim bursu ve sertifika da veren Albay Han, gecede vefat eden Kore gazileri Mustafa Gülcan’ın madalyasını eşi Hayriye Gülcan’a, Kamil Arslan’ın madalyasını kızı Adile Arslan’a, Nuri Erişken’in madalyasını eşi Zühra Erişken’e ve Nuri Baki’nin madalyası eşi Kadriye Baki’ye takdim etti. Albay Han tarafından Gazilere hatıra olması dileği ile hediyeler takdim edilirken, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkezi tarafından Kaymakam Mehmet Okur ve Belediye Başkanı Haluk Alıcık’a desteklerinden dolayı plaket verildi.