Hain pusuya ait telsiz görüşmeleri deşifre oldu

Hain pusuya ait telsiz görüşmeleri deşifre oldu

Emniyet birimlerinden edinilen bilgiye göre saldırıyı, örgütün dağ kadrosunun silahlı kanadına bağlı Bingöl gücünden “Polat” telsiz kodlu gruba bağlı teröristler yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ve Terör Dairesi, saldırıyla ilgili çok yönlü soruşturma yürütüyor. Emniyet, saldırı sonrası güvenli kaçış ve karşı operasyonla ilgili hazırlıklar yapıldığını dikkate alarak saldırının planlı yapıldığını düşünüyor. Saldırganların, Emniyet Müdürü Ürker’i takip ettikleri, makam aracından inmesinden sonra da 3 farklı noktadan 3 ayrı uzun namlulu silahla ateş açtıkları, ardından da kendilerini bekleyen araçla kaçtıkları öğrenildi.

JANDARMA ÖZEL HAREKAT TAKİP ETTİ
Saldırıdan hemen sonra kent merkezinde polis geniş çaplı çalışma başlatırken Jandarma ve askerden de yardım istendi. Kenttin giriş çıkış noktaları kontrol altına alınırken, saldırganların PKK’nın dağ kadrosuyla bağlantı kurabileceği Genç İlçesi’ndeki noktalar takibe alındı. Jandarma Özel Harekat ekiplerinin takip ettiği saldırganlara, PKK’nın etkin olduğu Genç ilçesinin kırsalına geçmek isterken dur ihtarında bulundu. Ateşle karşılık verilmesi üzerine operasyon başlatıldı. Operasyonda 3 saldırgan olay yerinde ölü ele geçirilirken, birisi yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, diğeri ise hastanede hayatını kaybetti.

TELSİZDE SALDIRI DEŞİFRE OLDU

Emniyet istihbarat kaynakları, yapılan ilk incelemede ölü ele geçirilen 5 saldırgandan 3’ünün PKK’nın dağ kadrosundaki silahlı kanatta bulunduğunu iddia etti. Sabah saat 05.03’te örgütün dağ kadrosu arasında yapılan telsiz görüşmesinden de saldırının örgüt tarafından yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Buna göre saldırı PKK’nın silahlı kanadına bağlı Bingöl gücünden “polat” telsiz kodlu gruba bağlı teröristler yaptı. “Polat” telsiz kodlu grubun, “Peri” telsiz kodlu örgüt üyesiyle yaptığı telsiz görüşmesinde saldırıyla ilgili detayların anlatıldığı belirlendi.

POLİS VE ASKERE HEDEF ALINDI

“Kobani için sokağa çıkın” çağrısı sonrası başlayan olaylarda, başta Doğu ve Güneydoğu’daki illerde olmak üzere emniyet ve askeri noktalara 4 günde 80 saldırı yapıldı. Saldırılarda uzun namlulu silah, el yapımı bomba, molotof, havai fişek kullanıldı. Diyarbakır’ın Sur İlçesi, Melik Ahmet caddesi üzerinde il emniyet müdür yardımcısının da olduğu polislere uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

POLİS VE ASKERE OPERASYON İÇİN TAM YETKİ

Çözüm süreci başladıktan sonra ilk kez polis ve askere operasyonlar için yetki verildi. Süreç zarar görmemesi için çatışma riskine girmeyen, özellikle örgütün silahlı kanadına yönelik operasyonlarda geri adım atan asker ve polise, çatışma da dahil olası bir saldırı durumunda gerekenin yapılması talimatı gönderildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’de 81 il emniyet müdürlüğüne talimat yazısı göndererek, “PKK’nın silahlı kanadının silahlı eylemlerde bulunacağı istihbaratının alındığı, buna yönelik çalışmalar yürütüldüğünün değerlendirildiği” denilerek tüm birimleri olası saldırılar karşısında gerekli önlemleri almaları istendi.