Hakan Fidan'ın yerine kim atanacak?

Hakan Fidan'ın yerine kim atanacak?

Çözüm süreci çerçevesinde İmralı'da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan ile daha önce Hakan Fidan'ın yürüttüğü görüşmeleri ise Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu yapmaya başladı.

Son dönemde Türk güvenlik bürokrasisinin önemli isimlerinden biri haline gelen Hakan Fidan, Haziran ayındaki seçimde milletvekili adayı olabilmesi için MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etmişti. Fidan'ın istifasının ardından MİT Müsteşar Vekili olarak İsmail Hakkı Musa görevlendirildi. MİT teşkilat yasasının 13. maddesinde, "Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşüldükten sonra Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanır" hükmü yer alıyor. İki ayda bir toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun Şubat ayı olağan toplantısının 26 Şubat Perşembe günü yapılması planlanıyor. MİT Müsteşarı'nın atanması sürecinde Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın tercihi etkili olacak. Ancak yaptığı görevin mahiyeti nedeniyle yeni müsteşarın atanması sürecinde devletteki teamüller çerçevesinde ordunun komuta kademesinin görüşü de MGK'da alınıyor. MGK'nın Şubat ayı toplantısında, yeni müsteşarın ismi üzerinde değerlendirme yapılması bekleniyor. Bu değerlendirmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, belirleyeceği bir ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunacak. Kulislerde, atamanın seçim sonrasına bırakılması ihtimali üzerinde de duruluyor.

İmralı görüşmelerinde yeni isim

Çözüm süreci çerçevesinde İmralı ile yapılan görüşmeleri, önemli ölçüde Hakan Fidan yürütüyordu. Ancak geçen yılın son 6 aylık döneminde ard arda yapılan bazı düzenlemeler ile çözüm süreci ve İmralı görüşmeleri konusunda yeni bir yapılanmaya gidildi. Geçen yıl Temmuz ayında yürürlüğe giren Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin güçlendirilmesine dair Yasa ile çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekreterya hizmetlerinin yürütülmesi ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevlendirildi. 3 Eylül'de yapılan düzenleme ile de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı İçişleri Bakanlığı'na bağlandı. 23 Eylül'de de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı olarak MİT Müsteşar Yardımcısı görevinde bulunan Muhammed Dervişoğlu atandı. Bu atamanın ardından İmralı ile görüşmeleri ağırlıklı olarak Dervişoğlu'nun yürütmeye başladığı, görüşmelere MİT'ten de bir yöneticinin katıldığı belirtildi. 
Aydın Hasan/ millliyet.com