Hakeme ‘Uludere’ cezası

Hakeme ‘Uludere’ cezası

Uludere Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılmayan Ümit Çınarlı, yazılı savunma yaptı.

Hesabın kendisine ait olduğunu belirten Çınarlı, şu ifadeleri kullandı:

"Kimseye hakaret etme kastım yoktur. Orada ölen insanların da bizim insanımız olduğunu düşünüyor ve biliyorum. Yaptığım eleştiri kaçakçılık yapan bir gruba devletin hatalı bir müdahalesi sonucu insanların ölmesi üzerine bu ölen insanlarımızın cenazelerinin bölücü örgütün propaganda malzemesi olması ve bunun da yıl dönümü adı altında yine provokatör eylemlere malzeme yapılmasıdır. Yoksa ölen insanlarımıza hakaret etmem ve bir bölgenin insanını hakir görmem asla söz konusu değildir. Berat kararı verilmesini talep ediyorum.”

Mahkeme heyeti, Hakem Çınarlı'yı "Mirasçılara ve ölenin anısına saygısızlık" suçundan 7 bin 560 lira para cezasına çarptırdı.

Hükmün açıklanmasını şartlı olarak geriye bırakan mahkeme, Çınarlı'nın 50 bin trajlı bir gazeteye, "28 Aralık 2013 tarihinde Twitter'a yazdığım yazıdan dolayı başta mağdur aileler olmak üzere tüm Uludere halkından ve tüm Türkiye'den özür diliyorum" şeklinde ilan verip özür dilemesini kararlaştırdı.

Mahkeme, Hakem Ümit Çınarlı’nın bir yıl boyunca insan hakları hümanizm, hoşgörü, Türkiye'nin doğusuna ilişkin etnik, politik ve sosyolojik kitapları okuyup, özetini çıkarmasına karar verdi.

Duruşmaya aileler adına katılan Şırnak Baro Başkanı Elçi ise, kararı yetersiz buldu.

Elçi, sanığın hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini savundu.

Ümit Çınarlı, Uluderede'deki bombardımanla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter’da tepki çeken mesajlar yazmıştı.

Futbol Federasyonu da hakeme 6 ay hak mahrumiyeti cezası vermişti.