Hakkari’de Madencilerin Sorunları Ele Alındı

Hakkari’de Madencilerin Sorunları Ele Alındı

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) tarafından "4 Aralık Dünya Madenciler Gününü" nedeniyle plaket töreni düzenledi.
HATSO tarafından bir otelde düzenlenen yemekli plaket törenine Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Vekili Piyade Kıdemli Albay Yüksel Özcan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, Belediye Eş Başkan Vekili Ahmet Taş, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdoğan Bada, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban, Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Osman Yazgan, Devlet Hastanesi Operatör Dr. Ayhan Sönmez, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, Serbest Mali Müşavirler İl Temsilcisi Tahirhan Taş, HATSO Başkanı Servet Taş. HATSO Meclis Başkanı Nazım Demir, daire amirleri, esnaflar ile maden işi ile uğraşan 5 ayrı firmanın sahibi katıldı.
Burada konuşan HATSO Başkanı Servet Taş, son bir yıldır ilde ihracatta gösterdiği başarı da bu işletmelerin payı büyük olduğunu ifade eden etti. Taş, ”Özellikle bölgemizde istihdama sağladıkları katkı ve gerçekleşen maden ihracatıyla da ülkemiz ile bölgemizin ekonomik kalkınmasında sağladıkları faydaları önem arz etmektedir. Oda yönetimine geldiğimizden günden beridir başta tüccar, esnaf ve müteşebbislerimizin sorunları ile ilimizin genel sorunlarını ilgili bakanlıklar nezdinde birebir sağlanan görüşmelerimizle dile getirdik” dedi.
“MADENCİLİK YÖREMİZE VE ÜLKEMİZE KATKI SUNMAKTADIR”
Taş, İlimiz ve bölgemizin kalkınması için başta madencilik sektörünün gelişmesinde, önündeki engellerin aşılması, komşu ülke Irak’a açılan Çukurca, Üzümlü, Şemdinli, Derecik sınır kapılarının açılmasında etkili çalışmalarımızla önceki Valilerimizin ve şu an görevde bulunan Sayın Valimizin gayretleriyle emek verdik. İnşallah yıl içerisinde fiili olarak geçişlere başlanacaktır. Ulaşımda karayollarımızın standartlara kavuşturulması ile havaalanımızın hizmete açılmasını da sabırsızlıkla beklemekteyiz. Zorlu bir dönemden geçiyoruz ama inşallah hep birlikte üzerimize düşen görev ve sorumluluğumuzla aşamayacağımız engellerin olmayacağı kanaatindeyiz. Ülkemizde şu an mevcut barış, kardeşlik ve huzur ortamının köklü değişikliklerle,demokratik adımlarla kalıcı olmasını ümit ediyor, hep beraber aydınlık yarınlara el ele kol kola yürümemizi diliyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, slayt gösterimi eşliğinde Hakkari bölgesi zengin maden yataklarının mevcut durumu ve potansiyeli, Hakkari’deki madenciliğin durumu ve önerileri hakkında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Öztürk, ”Bölge 10 milyonlarca ton yüksek dereceli karbonatlı ve sülfürlü çinko-kurşun cevheri içermektedir. Günümüze kadar yaklaşık 1 milyon ton civarında üretim gerçekleştirilmiştir. Bilinen yataklar yüzeyde gözlenen ve gidilebilen yataklar olup çok daha büyük rezervli yataklar bölgede bulunacaktır. Bölge madenciliğinin en önemli sorunu patlatma ruhsatı izni alamamasıdır. Bölge en az bir metalurji fabrikasını besleyecek yataklara sahiptir ve zaman geçirmeden böyle bir fabrikanın Hakkari veya yakın civarına kurulması bölgesel kalkınma açısından da önem arz etmektedir. İlgili kurumların bölge madencilerinin sorunları ile doğrudan ilgilenmesi zaman ve prosedür kayıplarının ortadan kaldırılması adına önemlidir" dedi.
HAKKARİ BÖLGESİNDEN YILDA 200 BİN TON KARBONAT ÇİNKO CEVHERİ ÜRETMEKTEDİR”
Hakkari Bölgesinden 100 bin ton olmak üzere toplam yılda ortalama %20 tenörlü yaklaşık 200 bin ton karbonatlı çinko cevheri üretildiğini ifade eden Öztürk, ”Dünyada yılda 12 milyon ton metal çinko üretimi yapılmaktadır. Üretimde lider ülke Çin’dir. Türkiye, Kayseri Bölgesinden 100 bin ton, Hakkari Bölgesinden 100 bin ton olmak toplam yılda ortalama %20 tenörlü yaklaşık 200 bin ton karbonatlı çinko cevheri üretmektedir. Bunun yanında 10 bin ton sülfürlü kurşun cevheri de bu yataklardan üretilmektedir. Türkiye’de sülfürlü çinko cevheri üretimi yaklaşık 70 bin ton Ezcacıbaşı, 30 bin ton Aksu, 30 bin ton Oreks olmak üzere 130 bin ton Batı Anadolu’dan dır. Doğu Karadeniz Bölgesindeki yerli ve yabancı şirketlerin üretimi ise yaklaşık 80 bin ton civarındadır ve toplamda 200 bin ton civarında %50 çinko içeren sülfürlü cevher konsantresi üretilerek yurt dışına satılmaktadır” şeklinde konuştu.
Meskan Madencilik Sahibi İsmet Ölmez, Hakkari’de zengin maden yatakları olmasına rağmen madencilik ile uğraşan deneyimli mühendis karşılarında görmediklerini, yeni mezun olan maden mühendislerin ise taş ile madeni bir birinden ayrıt edemediğinden yakındı.
“BURADA PARA KAZANANLAR BATIYA KAÇIYOR”
Ölmez, ”Maden işi bilmememize rağmen pratikte bu işi öğrenmiş olduk. Sanayinin olmadığı bir ilde işlerimizde başarılı olduk. Bakın burada peş on kuruş para kazananlar hep batıya kaçıyor. Bunun bir çare olmadığına inanıyorum ben. Babalarımız burada ölmüş burası bizim toprağımız. Para kazanıp ta buraları terk etmek doğru değildir. Hakkari bölgesinde kimi ailesinden, kimi köyünden kimisi ailesinden olmuştur. İnsanlar buradan göç etmiştir. Burada Sümbül dağı gibi yürekleri yakmayan aile yok. Biz yörenin insanı olarak karınca kararınca yöremize hizmet etmeye çalışıyoruz. Değerli bilim adamlarının buraya gelerek bizi aydınlatmalarını istiyoruz. Bölgedeki güvenlik sorunu nedeniyle işlerimiz aksıyor. Maden sahipleri olarak elektrik sorunu yaşıyoruz. Bu coğrafyada zor şartlar altında çalışıyoruz” dedi.
"BÖLGEDEKİ ALGININ YIKMAMIZ LAZIM"
Hakkari Valisi Yakup Canbolat ise, bölgede yaşanan olumsuzlukların yörenin akil ve illeri gelenleri ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Vali Canbolat, ”Hakkari algı konusunda sorunlu bir il olabilir ama bu algı kolayca yıkılacak veya oluşacak bir şey değil. Bu algıyı hep birlikte çözmemiz gerekir. Bana göre bunun yöntemlerini tartışmamız gerekir. Burada herkesin üzerine düşen görev yerine getirmesi lazım. Bu algının önüne ancak bu şekilde geçebiliriz. Hakkari’de oluşacak her şey haber haline geliyor. Bu algının ortadan kaldırılması için herkes üzerine düşen görevi yapması lazım” dedi.
5 AYRI FİRMAYA PLAKET VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından HATSO tarafından Hakkari bölgesindeki maden potansiyelinin araştırılması ve geliştirilmesinde yapmış olduğu çalışmalardan dolayı hazırladığı plaket Hakkari Valisi Yakup Canbolat tarafından İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk’e verildi. HATSO yönetimi daha sonra maden sektöründeki üretim ve ihracatlarıyla ülke ile bölge ekonomisine sağladıkları katkıdan dolayı hazırladığı plaketler Meskan Ölmez Madencilik, Çağlar Madencilik, Mızrgo Madencilik, Seyitoğlu Madencilik ve Karakaya Madencilik firması sahiplerine sırasıyla plaketleri Belediye Eş Başkan Vekili Ahmet Taş, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Vekili Piyade Kıdemli Albay Yüksel Özcan, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdoğan Bada, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa tarafından takdim edildi. 5 maden firmasının katıldığı plaket töreni çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.