Halk Bankası Katılım Bankası Kuruyor

Halk Bankası Katılım Bankası Kuruyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki talimatlarıyla ve Sayın Başbakanımızın yakın takibiyle Halk Bankası bir katılım bankası kuruyor. Katılım bankası kurulduğu andan itibaren artık, faizli sistemle değil de faizsiz sistemle Halk Bankası ile çalışmak isteyen esnafımız, sübvansiyonlu kredilerin faizsiz sistem içerisine almak isteyen esnafımız için de yeni bir kapı açılacak, bir alternatif sistem kurulmuş olacak” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) düzenlediği “Yeni Türkiye Buluşması”, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve esnafların katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleşti. Programda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve kendisinin bir esnaf çocuğu olduğunu ifade etti. Türkiye’nin esnafın sorunlarına çözüm üretme noktasında çok iyi bir dönemden geçtiğini belirten Babacan, TESKOMB’un da esnaf için çok güzel hizmetleri bulunduğunu ve TESKOMB modelinin iyi çalıştıkça maliyetlerin daha da düştüğünü kaydetti.
“HALK BANKASI BİR KATILIM BANKASI KURUYOR”
2002 yılı ile mukayese edildiğinde çok farklı bir tablo olduğunu belirten Babacan, “Çok daha fazla sayıda esnafımız Halk Bankası kredilerine ulaşıyor. Aynı zamanda, toplam kredi rakamlarında 2002 yılıyla mukayese edilmeyecek kadar yükselme var. İnşallah bu artışın bu yıl da devam edeceğini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki talimatlarıyla ve Sayın Başbakanımızın yakın takibiyle Halk Bankası bir katılım bankası kuruyor. Bu şu demek; katılım bankası kurulduğu andan itibaren artık faizli sistemle değil de faizsiz sistemle Halk Bankası ile çalışmak isteyen esnafımız, sübvansiyonlu kredilerin faizsiz sistem içerisine almak isteyen esnafımız için de yeni bir kapı açılacak, bir alternatif sistem kurulmuş olacak. Katılım bankacılığı kar zarar ortaklığı çerçevesinde işleyen bir sistem. Bu güzel sistemi inşallah yılsonuna kadar Türkiye’ye kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE 2015 YILI BOYUNCA TÜM DÜNYADA EKONOMİ VE FİNANS GÜNDEMİNİN TAM MERKEZİNDE OLACAK”
Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığıyla ilgili Babacan, dünya ticaretinin yüzde 75’i, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan bir platformun başkanlığını bu yıl Türkiye’nin yapacağını ifade ederek, "Dünyanın ekonomi gündemini, finans gündemini biz belirleyeceğiz, Türkiye olarak biz yön vereceğiz. Türkiye 2015 yılı boyunca tüm dünyada ekonomi ve finans gündeminin tam merkezinde olacak” diye konuştu.
Türkiye’nin dönem başkanlığında yeni bir fikirle ortaya çıktıklarını anlatan Babacan, "Dedik ki küçük işletmeler G-20’nin gündeminde olmalıdır. Sadece Türkiye için değil, tüm dünyadaki işletmeler. Küçük işletmelerin problemleri ve bu problemlerin nasıl çözüleceği, G-20 masasında her bir gündem başlığı altında konuşulması gerekir. Bunu G-20 ülkeleriyle paylaştık ve çok şükür çok yoğun bir destek aldık. Artık G-20 masasında her tartışmada biz KOBİ’ler için ne yapacağımızı konuşacağız" şeklinde konuştu.
Küresel bir KOBİ Forumu kurulacağını bildiren Babacan, dünyadaki küçük işletmelerin sesini duyuracak bu yeni oluşumun merkezinin İstanbul’da olmasını istediklerini anlattı.