Hammaddesi solucan!

Hammaddesi solucan!
Balıkesir'de, eczacılık da yapan girişimci Erol Işık, yaptığı açıklamada, bir arkadaşının desteğiyle giriştiği solucan gübresi üretiminde hem kendileri hem de Türkiye'nin yeni olduğunu ancak Avrupa ülkeleri ve ABD'de büyük mesafe alındığını söyledi. Arkadaşıyla uzun süredir, "Meyve ve sebzelerde kimyasal gübre kullanılıyor, tüketecek ürün kalmadı" şeklinde sitemde bulunduklarını anlatan Işık, "Bu sitem bizi şimdiki noktaya getirdi. 'Kimyasal gübre yerine daha kaliteli ne yapılabilir?' diye araştırma yaptık. Solucan gübresiyle tanıştık. Yurt dışında araştırmalar yaptık, nasıl yapıldığını gözlemledik. Sonunda da ülkemizde üretmeye karar verdik" diye konuştu.

Işık, söz konusu karışımı, hayvan gübresi ve karbon kaynaklarını kullanarak elde ettikleri bilgisini verdi. Solucan gübresinin, yüksek kalitede olması dolayısıyla ABD'de "siyah altın" diye nitelendirildiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti: "Başından sonuna kadar üretimi özen isteyen bir gübre. Önce çiftliklerden aldığımız hayvan gübresini samanla mikserde karıştırıyoruz. Özel havuzlarımızda 15 gün bekletiyoruz. Bu sırada gübre yanıyor, saman bir anlamda çürüyor. Ardından içindeki bazı mikroorganizmaların ölmesi için ısıl işleme tabi tutuyoruz. Ardından elde edilen kompostu, solucanlara ince tabaka halinde seriyoruz. Solucanlar 3-4 içinde bu karışımı granül haline getiriyor. Solucanlar ürettikleri gübrede yaşamıyor, üste doğru çıkıyorlar. Biz de altta biriken gübreyi alıp kullanıyoruz."

Tek sermayesi 250 bin solucan

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldıkları izinle ürettikleri karışımı laboratuvarlarda analiz ettirdiklerini ve beklediklerinin üzerinde iyi sonuç aldıklarını bildiren Işık, yüksek kalitedeki gübrenin ülkede daha fazla üretilmesi gerektiğine değindi. Özel bir tür olan bu solucanların ortamı, nem ve sıcaklık değerlerinin önemli olduğunu belirten Işık, yerini beğenmeyen hayvanlardan verim alınamayacağını aktardı. Şimdilik 2 metre en, 15 metre boyunda olmak üzere 30 metrekarelik bir yatakta solucan gübresi ürettiklerini ifade eden Işık, şöyle konuştu: "Bu işe 2 yıl önce bin solucanla başladık. Henüz tam anlamıyla üretime yeni geçtik. Şimdi bütün sermayemiz 250 bin solucan. Yaklaşık 250 bin solucanımız var. İkinci yatağı hayata geçirmek üzereyiz. Bu durumda solucan sayısını da artırmamız gerekecek. Kaliteli ürün elde etmek isteyenler, organik üretim yapanlar, üzüm ile çiçek, domates, salatalık gibi sebze yetiştiricileri, bu gübreyi kullanabilir. Toprak analizleri yapılmalı, buna göre miktar belirlenerek kullanılmalı.

Bu ürünün genel kullanım yeri köklerdir. Fide dikecekseniz kök kısmına bu gübreden bir miktar bırakıyorsunuz. Ağaç için kullanacaksanız kökünü açmanız lazım. İçerdiği minerallerin yanı sıra bu gübrenin su tutma özelliği yüksek olduğundan bitkinin ihtiyacı olan suyu yavaş yavaş, ihtiyaç ölçüsünde veriyor. Yani bitki kökünde nem tutma özelliği var." Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin ise solucan gübresinin, organikliğinden dolayı önemli olduğunu anlattı. Böylece organik atıkların değerlendirildiğini dile getiren Gezgin, "Karbon, azot oranının iyi olması ve besin element içeriği bakımından faydalı bir gübre. Toprak özelliklerini iyileştiriyor, fiziksel, kimsayal biyolojik özelliklerine katkı sağlıyor. Bu bakımdan değerlendirildiğinde bitki gelişiminde fayda sağlıyor" ifadesini kullandı.