’hanım Eliyle Kültür Balıkçılığı’ Projesi

’hanım Eliyle Kültür Balıkçılığı’ Projesi

Mersin’de su ürünleri konusunda bayanlara yönelik ilk kurs, Erdemli ilçesinde açıldı.
Erdemli’de kurumların işbirliğiyle gerçekleştirilen “Hanım Eliyle Kültür Balıkçılığı” projesi tanıtım toplantısı ve kurs açılış programı Elvanlı Mahallesi’nde yapıldı. Elvanlı İlkokulu Abdülkadir Korkmaz Konferans Salonu’ndaki programın açılış konuşmasını Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker yaptı.
Türker, projenin müdürlükleri tarafından hazırlandığını belirterek, “Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, Erdemli Halk Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müdürlüğümüz işbirliği ile alabalık yetiştiriciliği kursumuzu açmış bulunuyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ‘Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı’ doğrultusunda hazırladığımız proje ile ilçemizde kırsal alanda yaşayan bayanların mesleki konularda eğitim almaları ve istihdam edilmelerini amaçlıyoruz” dedi.
Kursun Mersin’de su ürünleri konusunda bayanlara yönelik olarak açılan ilk kurs olma özelliğini de taşıdığını ifade eden Türker, “Elvanlı ve Pınarbaşı Mahallelerimiz, alabalık yetiştiriciliği işletmelerinin bulunduğu mahalleler olmaları nedeniyle kursumuzu da burada açmayı uygun gördük. Kursumuza 25 bayan kursiyer katılmaktadır. Kursumuzda dersleri bakanlığımız tarafından görevlendirilen 4 su ürünleri mühendisi verecektir. Kurs 5 hafta 25 iş günü sürecek. Kursiyerlerin buradaki işletmeler tarafından değerlendirilmeleri halinde, bu işletmelere kalifiye eleman desteği sağlanmış olacaktır. Ayrıca, kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere verilecek sertifikalar, bakanlığımız tarafından uygulanan desteklemelerde kursiyerlerimize öncelik kazandıracaktır” diye konuştu.
Türker, projenin hazırlanması ve koordinasyonun sağlanmasında emeği geçen Ziraat Mühendisi Beyhan Baş ve Su Ürünleri Mühendisi Selçuk Yılmaz’a da teşekkür etti.
İşsizlikle mücadelenin sadece İŞKUR’a bırakılmaması gerektiğini hatırlatan Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Mustafa Kutlu da, “Kurumumuz devletin diğer kurumlarıyla beraber işbirliği ile istihdamın artırılması ve issizliğin engellenmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Burada yapacak olduğumuz çalışma da böyle bir işbirliğini içeriyor. Bu projedeki en temel hedefimizi sıralayacak olursak, öncelikle kadınlarımızın iş gücü açısından oranını arttırmak istiyoruz. Meslek edindirerek kadınlarımızı avantajlı hale getirmek istiyoruz” dedi.
Projeye katılan yararlanıcıların genel sağlık sigortalarının kurumları tarafından yapılacağını da anlatan Kutlu, her bir katılımcıya da günlük 20 TL olmak üzere 25 gün üzerinden 500 TL ödeyeceklerini belirterek, “Bu çalışmayı diğer ilçelerimizde de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Hem eğitim veriyoruz, hem sigorta yapıyoruz, hem de aylık veriyoruz. Bu durum ülkemizin son yıllarda geldiği noktanın görülmesi açısından güzel bir örnektir” diye konuştu.
Erdemli Halk Eğitim Müdürü Ömer Okur ise bu yıl kurumları tarafından 584 kurs açıldığını, 21 bine yakın kursiyerin eğitim gördüğünü, ilçede belgesiz kimsenin kalmaması için mücadele verdiklerini kaydetti.
Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Elvanlı Muhtarı Mustafa Hayta, Pınarbaşı Muhtarı Murat Ergen de birer kısa konuşma yaparken, programı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Mellaş ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş de takip etti.