Hasta Kabul Kursu Gören Engellilere Sertifika Verildi

Hasta Kabul Kursu Gören Engellilere Sertifika Verildi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Fiziksel Engelliler Derneği ve Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Hasta Kabul Kursu’na katılan engelliler sertifika aldı.
Cumhuriyet halk evlerinde düzenlenen Hasta Kabul Kursunu başarıyla tamamlayan 16 kursiyere sertifikaları dağıtıldı. 270 saat süren kurs sonunda sertifikalarını alan engelliler, kendilerine iş imkanı verilmesini istedi.
“SORUMLULUĞU YETKİLİLERİN VİCDANINA BIRAKIYORUZ”
Ereğli ilçesinde devlet hastanesinin yanı sıra özel hastanelerinde faaliyet gösterdiğini dile getiren Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, kursları tamamlayan engellilerin bu hastanelerde istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Engelli istihdam etmeyenlere verilen cezaların arttığına dikkat çeken Şentürk, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi; “İlçemizde yeni devlet hastanesi açıldı. Özel hastanelerimiz var. Kamuda yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli istihdamını ön görmektedir. Söz konusu yasaya uymayanlara uygulanacak cezai müeyyide 2 bin liraya yaklaşmıştır. Biz söz konusu işletmelerden engelli istihdamı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Engelliler olarak sayın kaymakamımızın himayelerinde üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Evlerimizden çıktık, her sabah kalktık. Halk eğitim merkezi hocalarının nezaretinde eğitim aldık. Hasta kabul kursuna gittik. Eğitim aldık. Bugünde burada sertifikamızı alıyoruz. Bundan sonraki sorumluluğu söz konusu yöneticilerin vicdanına bırakıyoruz."
Kursu tamamlayan engelli vatandaşların ilgili kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmeleri noktasında ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, hasta bakımı ile ilgili kendilerine sürekli talep geldiğini dile getirdi. Çay, konuşmasında “İnşallah çocuklarımız kursa katılmalarının karşılığını alır. Bu çocuklarımızı elimizden geldiği kadar belli yerlere yerleştirmeye çalışacağız. Çünkü günümüzde hasta bakımı ile ilgili bizlere gelen bilgiler vardı. Bununla ilgili kurs açıldı. Kurs sonunda bu çocuklarımız hak ettikleri belgelerin karşılığını görürler" dedi.
“ASIL ENGELLİLER ENGELLİLERE ENGEL OLANLARDIR”
Hasta kabul kursunu tamamlayarak sertifika alan engellilerden Nazım Cerrah, kendilerinin engelli olmadığını asıl engellilerin kendilerine engel çıkaranlar olduğunu anlattı. Kendi ayakları üzerinde durabilmek için üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini belirten Cerrah, şunları söyledi: “Aslında engelliler engelli değil. Engellilere engel çıkaranlar engelli diye düşünüyorum. Engelliler ailelerine engel çıkarmamak adına, devlete engel olmamak adına her türlü belgeleri almaya çalışıyor. Küçük bir işletmeye bile gitsek iş başvurusu yapacağımız zaman ’herhangi bir belgeniz var mı’ diye soruyorlar. Biz, bu engelleri kaldırma adına ailemize devletimize engel olmama adına kendi ayaklarımız üzerinde durabilme adına biz bu belgeleri almaya çalıştık ve aldık. Biz bir yere kadar engelleri aştık. Artık yetkililere sesleniyoruz. Gerekli kolaylığı ve yardımları umarım bize gösterirler. Önümüzdeki engelleri en aza indirirler."
İşitme engelli Sunay Aktaş ile Sercan Karadeniz de önlerindeki engellerin kaldırılarak kendilerine fırsat sunulmasını beklediklerini söyledi.
Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği bahçesinde düzenlenen törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, İş-Kur Müdürü Ayfer Yavuz, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Selahattin Bayar, Dernek başkanı İsmail Şentürk, sertifika alan engelliler ile aileleri katıldı. Tören toplu halde fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.