Hastane Afet Planı Tatbikatı Gerçeği Aratmadı

Hastane Afet Planı Tatbikatı Gerçeği Aratmadı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı sağlık tesislerinde acil durum ve afetlere hazırlıklı olabilmek amacıyla Hastane Afet Planı (HAP) tatbikatları yapıldı.
Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı sağlık tesislerinde doğal afetlerden korunma yolları, afet öncesi, afet anı ve sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim vermek amacıyla 2014 yılı HAP eğitimi, masa başı ve saha tatbikatları yapıldı.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE ve Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkililerinin düzenlediği deprem ve yangın tatbikatları Genel Sekreterlik bünyesinde bulunan Sivil Savunma Uzmanı Nuri Sürücüoğlu’nun gözetiminde yapıldı. Tatbikatlarda olağan dışı gelişen yangın, deprem, toplu trafik kazaları, salgın ve tehlikeli hastalıklar gibi afetlerde sağlık çalışanlarının hareket tarzı, hastaneler afetlerde zarar gördüğünde hasta ve yaralıların tahliyesi, kurtarma çalışmaları, kurumlar arası koordinasyon, kurtarılan ve tahliye edilen hastaların triaj alanlarına ’yeşil, kırmızı, sarı’ taşınmaları, kalabalık olan hastanelerde meydana gelen bebek kaçırma ’pembe kod’, kalabalık içerisinde kapkaç ve hırsızlık vakaları, hasta ve yaralı yakınlarının ani reaksiyonları gibi durumlarda HAP başkanına bağlı birimlerin görevlerini bilmeleri, kurumlar arası koordinasyonun ’AFAD, UMKE, Güvenlik, İtfaiye’ sağlanabilmesi gibi hususlar tatbiki olarak gerçekleştirildi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar 2014 yılı içerisinde birliğe bağlı sağlık tesislerinde HAP tatbikatlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, "İl Sağlık Müdürlüğü ile yürütmüş olduğumuz HAP tatbikatlarını Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerimizde gerçekleştirdik. Hastaneler afet durumlarında insanların müracaat edeceği önemli yerler. O anlamda hastane çalışanları ve acil durumlarda görev alacak personellere olası bir afet durumuna karşı bilinçlendirmek için hastane afet planına göre düzenlenen yangın, kurtarma ve tahliye tatbikatlarında hasta ve yaralıların tahliyesi, yüksek katlardan hastaların indirilmesi gibi planların uygulanabilirliğini denemek, görevli personelin başarı seviyesini ölçmek ve her an doğal afetlere hazırlıklı olabilmek amacıyla tatbikat gerçekleştirdik. Tatbikatlara katılan bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Allah bu tatbikatların gerçeğini yapmak zorunda bırakmasın" dedi.