Havadan göçe ceza geldi

Havadan göçe ceza geldi

Suriyeli göçmenler konusu Avrupa'da krize dönüşürken, Ankara "düzenli göçün teşvik edilmesi ve düzensiz göç ile mücadele" kapsamında yeni bir düzenlemeyi devreye soktu. Havayolu şirketleri, getirdiği yolcu Türkiye'ye kabul edilmezse hem yolcuyu 3 gün içinde geri götürecek, hem bu süre içinde beslenme ve konaklama giderlerini karşılayacak, hem de para cezası ödeyecek.

"Havayolu Taşıyıcılarının Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de dün yayımlandı. Yönetmeliğe göre; havayolu şirketleri, uçuştan önce bilet satışı dahil olmak üzere kabul edilmeyen yolcunun taşınmasını engellemek için bilet ve diğer yolcu belgelerini kontrol ederek gerekli önlemleri alacak. Havayolu şirketleri, Türkiye'ye getirdikleri yabancılardan ülkeye girişi ya da transit geçişi reddedilenleri ise geldikleri ülkeye ya da kesin olarak kabul edilecekleri üçüncü bir ülkeye geri götürecek. Geri götürme işlemi en geç 3 gün içerisinde sonuçlandırılacak.

YOLCU BAŞINA PARA CEZASI

Kabul edilmeyen yolcuyu ülkeye getiren havayolu şirketlerine yolcu başına bin 500 TL, Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkelere giden ve bu ülkelerce kabul edilmeyen yolcuyu Türkiye'deki havalimanlarına getiren havayolu şirketlerine de yolcu başına 7 bin 500 TL ceza uygulanacak.

KONAKLAMA GİDERLERİ DE ŞİRKETTEN

Yönetmelikte, "Taşıyıcılar, kabul edilmeyen yolcuların geri götürülmesinden, gönderilene kadar beslenme, konaklama ve sağlık giderlerinin karşılanmasından sorumludur" maddesi de yer aldı. Bir yolcunun, Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkeye gitmesi, ancak bu ülke tarafından kabul edilmeyerek Türkiye'ye geri getirilmesi halinde yolcunun Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi durumunda oluşacak giderleri de havayolu şirketi karşılayacak.

İZMIR-ANTALYA ARASI KISALDI

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Türk hava sahasının etkin kullanılması amacıyla yürüttüğü hava koridorlarının kısaltılması çalışmaları kapsamında Siirt ve Van'ın ardından İzmir-Antalya arasındaki yeni hava koridoru 12 Kasım itibarıyla hayata geçirilecek. İzmir-Antalya arasındaki mesafeyi 3 dakika daha da kısaltacak yeni uçuş koridoru, 186 litre yakıt tasarrufu sağlayacak.