Havaların Isinmasiyla Balık Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

Havaların Isinmasiyla Balık Fiyatları Yarı Yarıya Düştü

Akdeniz’de havaların ısınmasıyla birlikte tavan yapan balık fiyatları yarı yarıya düştü.
Geçtiğimiz haftalarda tüm Türkiye’de etkili olan soğuk havalardan dolayı, balık fiyatları ve balık çeşitleri de etkilenmişti. Denizden az balık çıkarken, balık fiyatları da birdenbire tavan yapmıştı. Ancak özellikle Akdeniz Bölgesi’nde son günlerde havaların ısınması, balık bolluğunu artırırken, fiyatlar da bir anda yarı yarıya düştü. Geçtiğimiz haftalardan yüksek fiyatlardan dolayı balık alamayan vatandaşlar, fiyatların ucuzlamasıyla birlikte balık almaya başladı.
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, 2-3 haftadır devam eden yağışlı, soğuk havalar yüzünden denizden az balık çıktığını söyledi. Bu yüzden balık fiyatlarının iki kat arttığını ifade eden Polat, "Bu süre zarfından işlerimiz oldukça düştü. Tabi bizde balıkların çeşitlerinin çok olmasını ve fiyatların düşmesini istiyoruz ancak bizim elimizden olmayan nedenlerden dolayı bir süre böyle oldu. Ancak artık 4-5 gündür havalar düzeldi ve yeniden balık çıkmaya başladı. Bu da tabi fiyatlara otomatikman yansıdı. Fiyatlar birdenbire yarı yarıya düştü" ifadelerini kullandı.
Şu anda çipura, levrek, barbunya, hamsi ve gümüşün en çok çıkan balıklar olduğunu kaydeden Polat, "Müşteri sayımız gayet iyi. Artık vatandaşlarımız marketlere fazla ağırlık vermemeye başladılar. Gerçekten balık pazarında güzel balıklarımızın bulunması, fiyatların daha düşük olması halkı buraya çekmeye başladı. Temennimiz de inşallah böyle devam eder. Havalar elverişli olduğu zaman balıkta bir sıkıntımız olmuyor. Havalar bozunca orada bir sıkıntı oluyor fiyatlar ister istemez oynuyor. Şu anda Mersin’imizde istediğimiz kadar balık çıkıyor. Daha önce kilosu 25 liraya kadar çıkan levrek, çipura 15 liraya düştü. Mercan 15 lira, barbun 5 lira, hamsi, istavrit ve kefalin 5 lira, gümüş 10 liradan tezgahlarda bulunuyor. Bir tek barbun balığı o da az çıkmasından dolayı 15 liradan satıyoruz. Tabi o da havalar şu anda iyi gidiyor ve böyle giderse çıkan balıklar da artacaktır ve balık fiyatları daha da düşecektir" diye konuştu.