Hayvancılıkta Döl Tutma Sıkıntısı Yaşanıyor

Hayvancılıkta Döl Tutma Sıkıntısı Yaşanıyor

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, hayvanlarda döl tutma sıkıntısı yaşandığını kaydederek, çalışma başlattıklarını söyledi.
Hayvanlarda döl tutma sıkıntısı şikayetinin köylülerden geldiğini ve konu hakkında kendilerinin de tespitleri olduğunu dile getiren Suiçmez, durumun Edirne ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti.
Konuyla ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden Suiçmez, çalışmalarla sorunun nedenlerine ulaşarak üreticilere eğitimler vermek istediklerini belirtti. Son iki yılda hayvanların döl tutma anlamında bir sıkıntı yaşadığını gözlemlediklerini ifade eden Suiçmez, "Hem üreticilerden gelen bir takım şikayetler var, hem de bizim tespitlerimiz var. Birkaç gün önce Tarım İl Müdürlüğümüze ricada bulanarak, hem de kendi departmanımızda çalışan arkadaşlarımıza talimat vererek, bir çalışma başlattık. Öncelikle konuyla ilgili bir dosya hazırlatacağız. Bu döl tutma oranlarımız rakamsal olarak nerelerde ve bunların üretime yönelik kayıpları ne boyutta bunu tespit edeceğiz. Bu tespitlerden sonra önümüzdeki aylarda bir girişimimiz olacak, bunların altyapı hazırlıklarını yapıyoruz. Trakya Üniversitesi’nden de bilimsel olarak destek isteyeceğiz. Önce verileri elimize almak istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü Trakya Üniversitesi, Süt Üreticileri Birliği ve Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak burada yaşanan aksaklığa yönelik bir çalışma başlatacağız. Hayvanlarda döl tutmama sorununun hem üreticimize hem de ülke ekonomisi açısında ciddi anlamda kayıpları var. Bu konuyla ilgili ilk defa böyle bir çalışmanın içine girerek sorunların kaynağını bulmak istiyoruz" dedi.
"ÜRETİCİLER GÜZEL BİR BAYRAM GEÇİRDİ"
SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Kurban Bayramı’nın üreticiler açısından iyi geçtiğini belirterek, "Kurbanlıklar makul fiyatlara satılmış oldu, güzel bir bayram geçirdik. İnşallah Cenab-ı Allah yine bizlere güzel bayramlar geçirmemizi nasip etsin cümlemize" şeklinde konuştu.