HDP adayını 22 Haziran'da açıklayacak

HDP adayını 22 Haziran'da açıklayacak

 CHP ile MHP tarafından Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimi için ortak aday olarak İTÖ Eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu açıklaması üzerine gözlerin HDP'ye çevrildiği belirtilirken HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Kürt sorununun çözümü noktasında Abdullah Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'ın olası adaylığının desteklenmesi gibi bir talebi olmayacağını söyledi. CHP seçmelerinden HDP adayına oy beklediğini ifade eden Tuncel, HDP'nin ise adayını 22 Haziran'da yapılacak kongrede netleştireceğini belirtti.


"AMAÇ İKTİDARA YAKIN İSİMLERDEN OY ALMAK"

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Sebahat Tuncel, CHP-MHP'nin ortak adayı için "CHP ile MHP, çatı adayı üzerinden bir çalışma yürütüyorlardı. İhsanoğlu'nun niteliğine baktığımızda daha milliyetçi, muhafazakar kesimlerden oy almaya dönük olduğunu görüyoruz" dedikten sonra şöyle devam etti: "Amaç iktidara yakın kesimlerden de oy almak gibi göründü. Ancak biz sadece Cumhurbaşkanlığı makamına yapılacak seçimi, 1 kişi seçimi diye bakmıyoruz. Demokrasi, gelecek beklentileri gibi pekçok açıdan yapılacak bir seçim diye bakıyoruz. Öyle görünüyor ki demokrasi güçlerini temsil edebilecek aday bizim adayımız olacaktır."

"CHP SOLU BİZE BIRAKTI"

Tuncel, CHP'nin İhsanoğlu'nun adaylığı ile birlikte temsil iddiasındaki sol kesimlerden uzaklaşıp uzaklaşmadığı konusunu da değerlendirirken de, "Uzun süredir ve son olarak yerel seçimlerde netleştiği üzere CHP muhafazakar kesimlerden oy almayı hedeflemektedir. Benim daha öncede ifade ettiğim üzere CHP'ye sağdan yol açın ki solu bize bırakıyor. Şimdi CHP'nin solu bize bıraktığı açıkça görülüyor" dedi.

CHP SEÇMENLERİNDEN HDP ADAYINA OY BEKLİYOR

Cumhurbaşkanlığı makamı için kişiden ziyade ilkeler üzerinde durduklarını belirten Tuncel, bu nedenle demokrasi için altını çizdikleri ilkelere önem veren CHP seçmenlerinden de HDP adayına oy verilmesini beklediğini dile getirdi.

Tuncel, HDP'nin 22 Haziran'daki kongresinde Cumhurbaşkanlığı adayını netleştireceğini söylerken de, "Biliyorsunuz biz de sivil toplum örgütlerinden görüşlerini alıyoruz. Bu çalışmaları da tamamlayarak 22'sinde muhtemelen açıklayacağız. Ya da çok uzatmadan hemen akabinde açıklayacağız" diye konuştu.

"ÜÇÜNCÜ CEPHE ADAYI MÜMKÜN"

"Peki son dakikada sizlere Abdullah Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'ın olası adaylığına destek verilmesi yönünde bir talep gelirse HDP o zaman nasıl hareket edecek?" sorusu üzerine de Tuncel, "Alternatif mümkün, üçüncü cephe adayı mümkün" dedi ve Abdullah Öcalan'ın da farklı düşündüğünü zannetmediğini, Öcalan'ın i ifade etti.

"Böyle bir gelişme olacağını zannetmiyorum. Bu konuda en başından beri ilkeliyiz. Biz Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde de ortak aday meselesinden hep ilkelerimizi vurgulamıştık. Ne MHP ile ne de iktidar ile ortak aday düşüncemiz yok. Halka seçeneksiz olmadığını ifade etmek istiyoruz. Halkın karşısında iki kutuplu ve dolayısıyla da seçeneceksiz bir tablo ile çıkılıyor. Hayat da CHP-MHP'nin seçtiği ortak aday ile bizi doğruladı. Ancak alternatif mümkün, üçüncü cephe adayı mümkün."