HDP kıl payı barajı geçti

HDP kıl payı barajı geçti

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13'e yakın oy alarak, seçim barajını rahat şekilde aşan HDP, 1 Kasım seçimlerinde hemen hemen tüm seçim bölgelerinde oy kaybetti. İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte HDP İstanbul adayları Pervin Buldan ve Celal Doğan'ın yüz ifadesi asıldı.

OY ORANI YÜZDE 10.4 CİVARINDA

HDP'nin Türkiye genelinde aldığı oy oranı yüzde 10 civarına indi. Bu da, HDP için"baraj altı kalabilir mi" söylentilerini ortaya çıkardı. HDP yetkiilileri, partinin oylarının yüzde 10.4 civarında olduğunu, yurtdışı oyların da eklenmesiyle bu oranın yüzde 10.8'e ulaşmasını beklediklerini açıkladılar.

HDP BARAJI GEÇEMEZSE, BAŞKANLIĞIN ÖNÜ AÇILABİLİRDİ

HDP'nin yüzde 10'un altında kalması halinde, Türkiye'de sistem değişikliğinin de önü açılabilecekti. AK Parti'nin gerek 7 Haziran'da, gerek 1 Kasım'da seçim bildirgesine koyduğu Başkanlık sisteminin önü açılabilir. Mevcut anayasa uyarınca, Anayasa'da değişiklik için 367 vekilin desteği gerekiyor. Anayasa değişikliklerini referanduma götürmek için ise 330 vekil yetiyor.

HDP'nin baraj altı kalması halinde ise, AKP'nin en azından 330 vekil sayısına erişmesi bekleniyor.

PARTİDE HEYECANLI BEKLEYİŞ HÜZNE DÖNÜŞTÜ

Seçimde ilk sonuçların gelmeye başlamasıyla birlikte HDP Genel Merkezi'nde de heyecanlı bir bekleyiş gözlendi. Bu heyecanlı bekleyiş, partinin oylarının 7 Haziran'a göre düşmesi ve baraj sınırına dayanmasıyla birlikte yerini buruk bir beklentiye bıraktı.

SONUÇLARI GENEL MERKEZ'DEN TAKİP ETTİLER

Genel Merkez'e ilk olarak saat 18.10'da, Eş Başkan Figen Yüksekdağ geldi. Basın mensuplarını selamlayan Yüksekdağ, herhangi bir açıklama yapmadan odasına geçti. Diğer Eş Başkan Selahattin Demirtaş da, Yüksekdağ'dan 1 saat sonra Genel Merkez'e geldi. Gülümseyerek basın mensuplarını selamlayan Demirtaş da makam odasına geçerek gelişmeleri buradan takip etti.

Öte yandan, Eylül ayında saldırıya uğraması ve ateşe verilmesi nedeniyle polisin haftalardır önlem aldığı Genel Merkez giriş çıkışında bu kez partili görevlilerin de önlem aldıkları ve giriş çıkışları kontrolde tuttukları görüldü.



YÜZLER DÜŞTÜ

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte HDP İstanbul adayları Pervin Buldan ve Celal Doğan'ın yüz ifadesi asıldı. Partililer büyük bir baraj endişesi yaşadı. HDP'li bir yetkili Reuters'a konuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim sonuçlarına ilk açıklama geldi. HDP'nin oy oranını "hayal kırıklığı" olarak niteleyen yetkili yüzde 10 barajını ise geçtiklerini belirtti.