HDP'den CHP'li Türmen'e Köşk için adaylık teklifi

HDP'den CHP'li Türmen'e Köşk için adaylık teklifi

 Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasıyla HDP-BDP cehpesi de hareketlendi. İhsanoğlu’nun adaylığına tepki gösteren CHP milletvekilleri ile sol/ sosyal demokrat tabanının da desteğini alabilecek bir aday arayışına giren HDP-BDP kurmayları, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’e “Adayımız ol” teklifi götürdü.


TÜRMEN: ONUR DUYDUM AMA...

Teklifi doğrulayan CHP'li Türkmen, "İsmimin düşünülmesinden onur duydum, ancak yoluma CHP'de devam edeceğim." yanıtını verdi.

CHP'li Türmen, HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak önerilmesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak düşünülen isimlerden biri olmaktan onur duydum. Konuyla ilgili olarak da bugün basında bu yönde haberler çıkmıştır. Siyasete insan hakları, çoğulcu demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik mücadelesini vermek amacıyla CHP içinde başladım. Bu değerleri Cumhuriyet Halk Partisi'nde egemen kılmak ve sosyal demokrasi temellerini sağlamlaştırmak yolundaki çabalarıma CHP içinde devam edeceğim." dedi.

DİĞER ALTERNATİFLER DEMİRTAŞ VE EŞBER YAĞMURDERELİ

Türmen’in ‘olumsuz’ yanıtı üzerine, HDP'de Selahattin Demirtaş’ın ismi öne çıkıyor. Demirtaş’ın adaylık için “Olabilir” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. HDP’nin tartışmaya açtığı 3’üncü isim ise Avukat Eşber Yağmurdereli oldu.

KÜRKÇÜ'DEN İHSANOĞLU TEPKİSİ

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü de İhsanoğlu’nun ortak aday olarak çıkarılmasını eleştirerek, “CHP ve MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesi Karagöz karşısına Hacivat karakteri çıkartılmasıdır. Asıl mesele ABD’nin onayını elde etmekle ilgilidir.” dedi.

RIZA TÜRMEN KİMDİR?

Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP'nin İzmir milletvekili Rıza M. Türmen, 17 Haziran 1941'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Kanada Montreal Mcgill Üniversitesi Hukuk Fakültesinde; doktorasını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yaptı.

Dışişleri Bakanlığında Singapur, İsviçre ve Avrupa Konseyi nezdinde Büyükelçi olarak görev yaptı. 1998'de Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıçlığına seçildi ve 10 yıl süreyle bu görevi yürüttü. Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Türkiye Barolar Birliğinin 2009 yılı "Yılın Hukukçusu", Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin "Basın Özgürlüğü", Orta Doğu Teknik Üniversitesinin "Üstün Hizmet", Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin 2010 yılı "Cumhuriyet" ödüllerinin sahibi.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve iyi düzeyde Fransızca bilen Türmen, evli ve 1 çocuk babası.