HDP'den sürpriz adaylar!

HDP'den sürpriz adaylar!

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kadri Yıldırım 7 Haziran'da yapılacak Genel Seçimler'de Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) milletvekili adayı oluyor.

AKİL İNSAN HDP'DEN ADAY OLUYOR

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, HDP'den milletvekili adayı olmak için başvuru yapacağını söyledi.

Çözüm sürecine yönelik olarak oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'nde Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak bir dönem görev yapan Sancar, üniversitedeki görevinden istifa edeceğini ya da emekli olacağını ardından ise HDP'ye milletvekili adaylığı için başvuracağını söyledi.

KADRİ YILDIRIM'DA ADAY

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcılığı görevden istifa eden Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, milletvekili adaylığı için görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Yıldırım, HDP adayı olarak Haziran ayında yapılan seçimlerde Meclis'e girmek kısmet olursa hem genelde Mardin Artuklu Üniversitesi'ni, hem de özelde Kürdoloji birimini yalnız bırakmayarak onlar için mecliste mücadele edeceğini söyledi. Prof. Dr. Yıldırım, "Şayet şu veya bu nedenle Meclis'e girmek kısmet olmazsa üniversitedeki görevime döneceğim ve hiç kimsenin dilinden, dininden, inancından ve cinsiyetinden mağdur olmayacağı katılımcı demokratik bir üniversite anlayışının hakim olması için ekip olarak mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Meclis'te olsun üniversitede olsun, barış ve çözüm sürecinin başarıya ulaşması için elimden gelen katkıyı sunmaya devam edeceğim" dedi.

Prof. Dr. Yıldırım, istifa dilekçesini rektörlük makamına verdiğini, hangi ilden aday olacağı konusunda ise partinin seçim komisyonunun vereceği karara uyacağını ama gönlünden Mardinveya Diyarbakır'ın geçtiğini kaydett.

KADRİ YILDIRIM KİMDİR?

1959 Diyarbakır doğumludur. İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1986-1998 yılları arasında ülkemizin değişik il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı. 1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu ve anılan fakültede Arapça ve Farsça derslerini okuttu. Arap Dili ve Edebiyatı alanında iki, Fars Dili ve Edebiyatı alanında da iki yüksek lisans tezine danışmanlık yaptı.

19. 02. 2010 tarihinde Profesör oldu. 40b Maddesine göre 01. 03. 2010 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı. TRT-6 Kanalında Kürt Dili ve Edebiyatıyla ilgili "Ziman û Wêje" (Dil ve Edebiyat) adıyla haftalık bir program yürütüyor.

Evli ve dört çocuk babası olan Yıldırım. Kürtçe, Arapça, Farsça ve İngilizce biliyor.

MİTHAT SANCAR KİMDİR?

Mithat Sancar, 1963 yılında Mardin'de doğdu. Diyarbakır Öğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi'nde Hukuk bölümüne başladı. Aynı üniversitede 1995 yılında doktorasını verdi. 1999 yılında "Hukuk Devleti" konulu teziyle Doçent, 2007 yılında ise profesörlüğe yükselmiştir. 2007 yılında Birgün gazetesinde köşe yazıları kaleme almaya başlayan Mithat Sancar, özellikle Kürt sorunu ve çözümü üzerine yazılarıyla dikkat çekmiştir.

Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültersi'nde öğretim üyesidir. Mithat Sancar müzakere sürecine yönelik olarak oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'nde Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak belirlenmiştir.