Hdp’li Canan: “genel Başkanımızın Verdiği Mesajda Kesinlikle Şiddete Yer Yoktur”

Hdp’li Canan: “genel Başkanımızın Verdiği Mesajda Kesinlikle Şiddete Yer Yoktur”

HAKKARİ (İHA) – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Esat Canan, Başbakan’ın Türkiye’de dökülecek kandan Demirtaş’ı sorumlu tutamayacağını belirterek, “Genel başkanımızın verdiği mesajda kesinlikle şiddete yer yoktur” dedi.
HDP Hakkari Merkez İlçe Kongresi, Feqiye Teyran Kültür Merkezi salonunda HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Cüneyt Caniş, eski Milletvekili Hamit Geylani, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, DBP İl Eş Başkanları Musa Çiftçi ve Berivan Akboğa, STK temsilcileri, partililer ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı. Kongrede konuşan HDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, İç Güvenlik Paketi’ne dikkat çekerek, paketin Meclis’ten geçmesi halinde ülkenin bir kaosa sürükleneceğini savundu. Canan, “Eğer bu güvenlik yasası polise sonsuz yetkiler, hatta polise öldürme yetkisi tanıyan bu tasarı, bu paket geçerse Türkiye bir kaosla karşı karşıya kalır. Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’ın söylediği şey şudur; ‘Evet Türkiye’de antidemokratik uygulamaların hepsine karşı halk ve parti olarak elbette hem anayasal hem de evrensel gösteri hakkımızı, gösteri ve demokratik hakkımızı meydanlarda, alanlarda ve her yerde göstereceğiz.’ Bunu Sayın Başbakanın da bilmesi gerekir. Genel Başkanımızın verdiği mesajda kesinlikle şiddete yer yoktur. Halkların Demokratik Partisi kesinlikle şiddetten yana değildir. Ama bu demek değildir ki yürürlüğe konulacak her antidemokratik yasaya karşı evrensel ve anayasal tepkimizi ortaya koyamayacağız” dedi.
“BAŞBAKAN TÜRKİYE’DE DÖKÜLECEK KANDAN DEMİRTAŞ’I SORUMLU TUTAMAZ”
Başbakan’ın Türkiye’de dökülecek kandan Demirtaş’ı sorumlu tutamayacağını belirten Canan, “Böyle bir durum karşısında elbette Kürt halkı başta olmak üzere bütün aydınlar, demokratlar bu adımı kullanacaklardır. Sayın Demirtaş’ı Türkiye’de dökülecek kandan nasıl sorumlu tutarsınız. Ancak Sayın Başbakan’ın koltuğuna Selahattin Demirtaş’ı oturtursak, ülkenin başbakanı olursa ve bu ülkede de kan dökülürse evet o zaman bizde deriz ki Sayın Başbakan, Selahattin Demirtaş belki o durumda sorumlu tutulabilir. Ama nasıl oluyor da bir başbakan iktidar partisinin başı, genel başkanı çıkıp da bir muhalefet liderini Türkiye’de akacak kandan sorumlu tutar. Bu mantığı anlamak mümkün değildir. O zaman Sayın Başbakan çıksın desin ki Roboski’deki kandan, Dersim’de akan kandan da Selahattin Demirtaş sorumludur” diye konuştu.
Başbakan’ın bu söylemine kargaların güldüğünü söyleyen Canan, “Bu kadar sorumsuz bir Başbakan, iktidar partisindeki mensupların bunu çok iyi bilmesi gerekir. Yani 80 yıldır Türkiye’de dökülen kandan sorumlu olan bir sistemi yargılamak ve suçlama yerine genel başkanımıza böyle bir suçlama geliyor. Sayın Başbakan önce kendisine dönüp biraz daha kendine bakması lazım. Daha Roboski’nin hesabını vermeden, daha iki gün önce Yüksekova’da katledilen Rojhat kardeşimizin bedelini ödemeden Başbakan’ın çıkıp da genel başkanımızı suçlaması çok açık ki bir korkunun ifadesidir. Başbakan’ın özellikle önümüzdeki 2015 seçimlerinde sıkışmışlığı aşmak üzere muhalefeti ve genel başkanımızı suçlayarak seçimi geçiştirmeye çalıştığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan kongreyle Hakkari Merkez İlçe Eş Başkanlığı’na İsmail Sihat Kaya ve Mine Sevjin Alçiçek seçildi.