Hemşireler ’kan’ Ağlıyor

Hemşireler ’kan’ Ağlıyor

İzmir’de, bir çocuk hastanesinde çalışan hemşireler, hemşire sayısında yetersizlik, bir hemşireye düşen hastanın fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilmeye gidilmemesi nedeniyle ’kan ağlayan’ hemşire maskeleri ile hastane önünde eylem yaptı.
Çocuk Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi üyesi hemşireler, hastanedeki hemşire sayısındaki yetersizlik, bir hemşireye düşen hastanın fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilmeye gidilmemesi nedeniyle eylem yaptı. Ellerinde ’İnsanca çalışma ortamı istiyoruz’, ’Hemşire eksikliği bir an önce giderilmeli’, ’Sadece hemşirelik yapmak istiyoruz’, ’Hemşirenin saygınlığı yok edildi’ pankartları taşıyan hemşireler, hastane yönetimini düdük çalarak protesto etti.
Grup adına basın açıklamasına, ’kan ağlayan’ hemşire maskesi ile başlayan Türk Sağlık-Sen Üniversiteliler Başkanı Yasmin Zengin, şöyle konuştu: ’’Her sağlık hizmetinin dengeli, ulaşılabilir, sürekli, kaliteli ve en üst düzeyde verilmesinde en önemli faktörün, bütün sağlık hizmetlerinin hekimi, hemşiresi ve diğer sağlık çalışanları ile bir ekip hizmeti olarak verilmesi olduğunu belirtmek isteriz. Hemşire sayısındaki yetersizlik, bir hemşireye düşen hasta fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilmeye gidilmemesi çalışma şartları ve ortamdan kaynaklı olumsuz insani ve etik olmayan davranışlar, iş yükü, dayatılan form ve kırtasiyeden dolayı bakım merkezli değil iş bitirme merkezli çalışmak, ne yazık ki günümüzde hemşirelerin etik davranmalarını güçleştirmekte ve tüm hemşirelerimizi tükenmişlik noktasına getirmektedir. Hemşire sayısı düşünülmeden klinik işleyişi ve hasta kabulü yapılarak var olan sayı ile hemşirelerden iş bitirilmesi beklenmekte ve insanüstü bir gayretle çalışma istenmektedir. Tüm bunlar istenirken ne yazık ki hemşirelerimiz çalışma ortamı, ailevi hayatları, psikolojik durumları, sağlıkları göz ardı edilmekte ve bunlar için en ufak bir iyileştirilmeye gidilmemektedir."
Çocuk Hastanesinin artık çarpık yapılaşmadan kaynaklı her birimin kendi içinde baş olma isteğinden dolayı tüm sıkıntı ve sorunların faturasını hemşirelere çıkarttığını belirten hemşireler adına konuşan Zengin, şunları söyledi:
"Hemşire eksikliği bahane edilerek birbiri ile bakım konusunda da sıkıntı oluşturacak klinikler birleştirilerek bu kliniklere tek hemşirenin hizmet vereceği bir dayatma şeklinde hemşirelerimize yaptırılmaya çalışılmaktadır. Hastane yönetiminden sesimize kulak vermelerini, sorunlarımız için olumlu adım atmalarını istiyoruz. Unutulmamalıdır ki kaliteli bir bakım ancak mutlu bir sağlık çalışanı ile elde edilebilir. Bugünden itibaren Türk Sağlık- Sen olarak diyoruz ki, bu bir uyarı eylemidir. Hemşirelerimizin şartları düzeltilmediği, talepleri dikkate alınmadığı takdirde çözüm bulana kadar eylem ve etkinliklerimiz artarak devam edecektir.’’
Öte yandan hemşirelerin yanına gelen CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de, ’’Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile devamlı görüşme halindeyim. Hemşirelerimizin sorununu çözmek için çalışıyoruz’’ dedi.
Grup daha sonra olaysız dağıldı.