"Herkes evinin önünü temizlerse sokak temiz olur"

"Herkes evinin önünü temizlerse sokak temiz olur"

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı. Toplantı öncesi, kadına yönelik şiddette 'Mahalle etkin olsun' önerisi veren AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, gazetecilere önergeyle ilgili açıklama yaptı. Bir bayan muhabir ise önergeyle ilgili soru sormak istediği sırada Uçma, parmağını kaldırarak "Bir saniye bir saniye efendim" dedi. Ardından da soruları cevapladı.

Uçma, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim maksadımız şudur. Ak Parti olarak bütün gayemiz, amacımız olaylar vuku bulmadan tedbir almak. Vuku buluyorsa bir olay yerinde tedbirlerde etki etmiyorsa güvenlik tedbirlerini yoğunlaştırmak. Benim söylediğim husus butonunda olmasını asla aykırı bir husus değil ki. Dolayısıyla ben mahalleli kültürü geliştirilerek, mahalledeki insanların sorunlarına sahip çıkarak, bir değişkene vardır ya yabancılara ait bir sözdür.

'Herkes sokağını, evinin önünü temizlerse sokak temiz olur'. Herkes kendi mahallesinde negatif olabilecek, yanlış olabilecek birisi herhangi bir yanlış yapıyorsa ona insani yönden müdahale ederek, hakemlik yaparak bu sorunları yerinde çözmek mümkündür. Ben yerindelik ilkelerinden bahsediyorum. Ama medyamızın işi gücü yok maaşallah ufak bir şeyi tamamını da okumadan cımbızla çekerek sadece Anadolu'nun yüzyıllardır kullandığı mahallenin namusu tabirine takılarak manipüle etmeye çalışıyor. Doğru bulmuyorum.

"MAHALLELİKTE ISRARCIYIM"

Mahallelik kültüründe ve mahallelikte ısrarcıyım. Ben sadece şiddet konusunda değil, fakir fukara konusunda, mağdur insanlar konusunda, başına bir iş gelmiş insan konusunda, evi yanmış, cenazesi olmuş insanlar konusunda da hayat ve hayata dahil bütün olumsuzlukta mahalle bilinci bu sorunları çözer diye düşünüyorum. Bu benim önerim. Konuşacağız, tartışacağız, müzakerelerde bulunacağız. Medeniyet değerlerimize uygun kendi yapımıza uygun bu toplumu gerçektende toplum yapan değerlere uygun çözümleri nasıl buluruz diye hep birlikte gayret ediyoruz."

Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, gazetecilerin Uçma'nın önerisine ilişkin sorularına cevap verdi. Dedegil, mahallenin akil insanının sorunların çözümünde devreye girmesinin Türk kültüründe yeri olduğunu söyledi.