“hızlı Tren İnşaati Hızla Devam Ediyor”

“hızlı Tren İnşaati Hızla Devam Ediyor”

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, bazı siyasilerin Bursa-Ankara yüksek hızlı tren projesinin durma noktasına geldiği iddialarına cevap verdi.
AK Parti Bursa Milletvekili, Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Kâtip Üyesi Mustafa Öztürk, TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucu Bursa-Ankara hızlı tren çalışmalarında herhangi bir duraksama yaşanmadığı bilgisini verdi. Projenin büyüklüğü itibariyle yapımında gecikmelere sebep olan bazı aksaklıklar yaşandığını söyleyen Öztürk, YHT’nin ilk etabı olan Bursa-Yenişehir kesimi için işin süresinin 913 gün olduğunu, süre uzatılmasıyla yapım süresinin 23.02.2015 tarihine tekabül ettiğini vurguladı.
Projede bazı aksaklıklar yaşandığını kabul eden, fakat bunların projenin durmasına sebep olabilecek problemler olmadığına dikkat çeken Öztürk, “Yapım aşamasında milletvekilleri, valilik, belediyeler, ziraat odaları ve bazı arazi sahiplerinin talepleri ve yapılan görüşmeler neticesinde hat mümkün olduğunca Bursa çevre yoluna yaklaştırılmış, seralar ve meyve bahçeleri ile münasebeti azaltılmıştır. Bu uygulama ile değerli tarım arazileri üzerinden geçmekte olan güzergâhta artık parsel kamulaştırmaları önlenmiş, tarım arazilerinin verimli kullanılması sağlanmıştır. Zemin cinsi açısından aynı vasıflı arazilerden geçiş sağlandığından ilave yapım maliyeti de oluşmamıştır. Bir diğer proje içi değişiklik ise, DSİ Genel Müdürlüğünün Gölbaşı göleti kapasite ve gövde yüksekliği artırma planları sebebiyle göletin güneyinden geçmekte olan YHT hattının göletin kuzeyine kaydırılmasını talep edildi. Güzergah, Bursa’nın içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılayacak olan Gölbaşı göletinin kuzeyine kaydırılmıştır. Evvela tünel işlerine başlanması kabul edilebilir bir durumdur. Arazi bedellerinin yüksek olması sebebiyle arazi sahipleriyle çoğu zaman uzlaşma yoluyla anlaşma sağlanamamış, ancak mahkeme kararlarının neticelenmesinden sonra arazilere girilebilmiştir. Tünel delme işlemi ilerledikçe gerçek zemin klasları tespit edilmekte ve buna göre imalat gerçekleştirilmekte olup, tünellerde karşılaşılan zemin klasları sözleşme eki projelere göre önemli farklılıklar gösterdiğinden maliyet artılarına da sebep olmuştur. Yenişehir Bilecik (Vezirhan) arasına ilişkin proje tamamlanmış, ancak Bursa projesinin Ankara İstanbul hattına bağlantı noktasında heyelan meydana gelmiştir. Bunun için projeyi uygulama ve öngörülen noktadan bağlantı imkanı kalmadığından yeni bir güzergah tespiti için etüt proje çalışmalarına başlanmasına yönelik ihale işlemleri devam etmektedir. En kısa sürede yeni güzergah projesi hazırlanarak projenin tamamlanması planlanmaktadır” diye bilgi verdi.