Hkü’de Iso 17025 Akreditasyon Eğitimi

Hkü’de Iso 17025 Akreditasyon Eğitimi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi Analiz Laboratuvarının akredite edilmesi amacı ile başlatılan proje kapsamında gerçekleştirilen ‘ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği’ eğitimi tamamlandı.
İpekyolu Kalkınma Ajansı mali desteği ile hayata geçirilen proje kapsamında, Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi çalışanları ile ilgili Öğretim Üyelerinin katıldıkları eğitim sonrasında TS EN ISO/IEC 17025 standardı akreditasyon süreci başladı. Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Sinan Uyanık’ın da katkı sağladığı akreditasyon süreci, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Laboratuvarının teknik olarak yeterli olduğunu ve geçerli teknik sonuçlar üretilebildiğinin göstergesi olacak. Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Analiz Laboratuarı, araştırmacılar, sanayiciler, çiftçiler ile yerel yönetimlere toprak ve su analizi hizmeti veriyor.
Merkezin faaliyetleri ise şu şekilde:
Toprak, sıvı, çamur ve zararlılarla mücadele ilaçlarının kalıntılarının, azot ve fosfor bileşikleri analizlerini yapmak, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve üniversitedeki araştırmacıların Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirilmesi için zemin hazırlamak. Sanayi kuruluşlarının ihtiyacı olan analizlerin yerinde ve zamanında yapılarak, sanayinin ve yerel yönetimlerin zaman ve maliyet açısından tasarruf sağlamasına katkıda bulunmak. Bölge sanayinde çevre farkındalığını canlandırarak, çevreye zararsız üretim teknolojilerinin kullanılmasına katkı sağlamak. Üniversite’nin sanayi ve diğer kurum - kuruluşlar ile işbirliğini etkin ve sürekli kılmak. Üniversitedeki araştırma altyapısının ve bilgi birikiminin ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuarının uluslararası kalite standartlarına kavuşarak akredite olması, bölgede toprak ve su analizlerini İstanbul ve diğer büyük şehirlerde yaptırmak zorunda kalan kamu kurumları, firmalar ve araştırmacılara hız, doğruluk, güvenilirlik ve zaman kazandırarak bölgesel kalkınmaya olumlu katkı sağlaması bekleniyor.