Hurşit Tolon cezaevinden çıktı!

Hurşit Tolon cezaevinden çıktı!

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında hakkında tahliye kararı verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı. Tolon, “Yakında Adaletsizlik Müzesi olacak bu yerde çok haksızlıklara uğradık” dedi.

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında davaya bakan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Tahliye kararı Tolon’un tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Silivri Cezaevi’ndeki işlemlerinin ardından cezaevinden çıkan Tolon’u yakınları ve sevenleri karşıladı. Yakınları ile cezaevi önünde bir süre hasret gideren Tolon, cezaevi önünde bir açıklama yaptı. Tolon, “Zihinlerinde ve gönüllerinde böyle büyük bir kumpasın mağduru olmuş TSK’nın yüzlerce kahraman evladı, aydınlar, yazarlar, düşünürler, öğretim üyeleri bu bulunduğumuz yerde, yakında Adaletsizlik Müzesi olacak bu yerde çok haksızlıklara uğradık. Bütün bu haksızlıklara yüce milletimiz vicdanında ve gönlünde hayır dedi. Kar kış demeden Türkiye’nin her yerinden gelerek burada bizi destekledi. Bizim suçsuzluğumuza inanan cefakar milletimize teşekkürü borç biliyorum. Pek çok olumsuzluğa, pek çok kötü örneğe rağmen bu ülkede halen vicdanlı, vicdanında Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş yargı mensupları vardır. Onun sonucu olarak huzurunuzda bulunuyorum. O yargı mensuplarına bu gerçeği anlamış ve gecikmiş hürriyetimi bahşetmiş olmaları nedeni ile teşekkürlerimi sunmak zorundayım" dedi.

TOLON:“BU KUMPAS TARİHE GÖMÜLECEKTİR”

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında hakkında tahliye kararı verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, işlemlerinin ardından tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı. Sevenleri ve yakınları tarafından karşılanan Tolon, cezaevi önünde yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararla bu kumpas tarihe gömülecektir” dedi. “3 yıl sonra sizinle beraber özgürlüğü teneffüs ediyorum” diyen Tolon, Balyoz mağduru arkadaşlarını arkasında bırakarak cezaevinden çıktığını belirtti. Balyoz davası hükümlülerinin Anayasa Mahkemesi önünde tuttuğu nöbete değinen Tolon, “Oradan çıkacak kararla Askeri Casusluk, Poyrazköy ve benim de sanığı yapıldığım Malatya’daki Zirve davasında haksızlığa uğramış olanlar için yerine getirilmesi gereken bir ışık olarak, bir adalet olarak beklentisi olarak, çok özlemle beklediğimiz adaletin tecellisi için buradan çağrı yapıyorum. En kısa zamanda yüce mahkemenin kararıyla haksızlığa uğramış yüzlerce insan ve onlarla kader birliği yapmış, bu acıları paylaşan aileleri de huzura kavuşacaktır. Bu kumpas tarihe gömülecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Tolon, açıklamalarının ardından kendisini bekleyen araca binerek cezaevi önünden ayrıldı.


İŞTE HURŞİT TOLON

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında tahliye edildiği kararın, tutukluluk halinin devamına yapılan itiraz üzerine alındığı belirtildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi dosyası, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin feshedilmesi nedeniyle Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapılan itiraz üzerine tutukluluk haline karar vermesi üzerine Tolon ve avukatının Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunduğu öğrenildi. Emekli Orgeneral Tolon hakkında Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen tahliye kararı şöyle:
“Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirmek suçlarından sanık Ahmet Hurşit Tolon hakkında açılan kamu davalarının yargılaması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası üzerinden devam etmekte olup, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmiş, bu karara sanık ve müdafileri tarafından itiraz edilerek dosya mahkememize gönderilmiştir. Tutuklu sanık Ahmet Hurşit Tolon'un tutukluluk durumunun değerlendirilmesinde tutuklamanın, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi amacını taşıyan ve delillerin temini ile muhafazasına hizmet eden geçici nitelikte bir koruma tedbiri olması, delillerin takdiri aşamasında mevcut durumun sanık lehine değişme ihtimali, sanığın yaşı, kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, sabit ikametgah sahibi olması hususları hep birlikte değerlendirildiğinde kişi özgürlüğünü kısıtlayan ve istisnai nitelikte olan tutuklama tedbirinin devamının ileride telafisi güç veya imkansız mağduriyete yol açabileceği ve böylece tutukluluk halinin devamının tedbirden umulan fayda ile ölçülü olmadığı kanaatine varılmıştır.”
Kararda Tolon hakkında yurt dışı yasağının konulduğu kaydedildi.