İçten’den Çözüm Süreci Değerlendirmesi

İçten’den Çözüm Süreci Değerlendirmesi

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, MİT’in AK Parti Hükümeti ile birlikte koordineli olarak yürüttüğü çözüm sürecinde silahların 2 yıldır sustuğunu belirterek, “Artık hiçbir vatandaşımızın, şehidimizin cenazesi ülke topraklarına gelmemektedir. Şimdi PKK silah bırakma noktasında gelmiştir ve 2015 yılında artık PKK silah bırakacağını da deklare edecektir" dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İçinde bulunulan günlerin tarihi günler olduğunu kaydeden İçten, özellikle çözüm süreci anlamında artık PKK’nın silah bırakmak zorunda olduğunu bildiklerini söyledi. İçten, “OHAL ile ülkenin doğusu yönetilmiş ve ülkenin batısında ayrı, doğusunda ayrı kanunlar geçerli olmuştu. 17 bin 500 faili meçhul cinayet işlenmiş ve bu cinayetlerin birçoğu da bizzat devlet eliyle yapılmıştır. Kendini devletin sahibi görenler, devlet adına yargılamadan infazlar yapmış ve bölgede akan kan hiç durmamıştır. Hukuk, ayaklar altına alınmış, vesayetçi kurumlar ve Paralel Yapı da buna çanak tutmuştur. Tüm bu davranışlar PKK’yı daha fazla büyütmüş ve sonuç olarak 50 bin insanımızın hayatına mal olmuştur. Ülkenin gelişmesi, büyümesi, bölgesel güç oluşu hep engellenmiş ve dış mihraklar bu yapılanmadan yıllarca beslenmiştir. Bölge, güvenlik politikaları ile yönetilmiş, insan hak ve özgürlükleri ayaklar altına alınmış, hukuk bir tarafa itilmiştir. Bunun sonucunda ise her geçen gün güçlenen PKK olmuştur. OHAL, ülkeyi bölmüş ve PKK, bu süreçte güçlenmiştir” dedi.
AK Parti iktidarı ile ülkenin bölünmekten kurtulduğunu kaydeden İçten, “OHAL kaldırılarak hukukun üstünlüğü sağlanmış, vesayetçi ve paralelci zihniyetler ile mücadele edilmiş, PKK’yı besleyen bu kaynaklar kurutulmuştur. Köşeye sıkışan ve artık propaganda yapamayan PKK, şiddetin kendi aleyhine döndüğünü görünce de kendisinin çıkışına vesile olan derin güçler ile bir bir kopmaya başladı. MİT, AK Parti iktidarından önce de PKK ile görüşüyordu. AK Parti iktidarında da görüşmeye devam etti. Lakin vesayet kurumu, Öcalan ile doğru insanların görüşmesine yıllarca izin vermeyince bu iş hep uzadı. Paralelcilerin Oslo görüşmelerini deşifre etmesi ile geçen zaman içerisinde atılması gereken adımlar da gecikmiş oldu. Öcalan, PKK tarafından dikkate alınan biridir ve bu görüşmeler Mit tarafından yürütülmeye başlayınca süreç de başlamış oldu. Kandan beslenenler, kendilerinin kontrolünde gerçekleşmeyen bu diyalogdan son derece rahatsız oldular ve hep bu işi provoke etmeye devam ettiler. 30 yıldır akan bu kardeşkanı durmamalıydı ve bu kan kirli ilişkiler içerisinde olan ve hatta vatana ihanet edenlerin beslendiği tek kaynaktı” diye konuştu.
“2015 YILINDA PKK SİLAH BIRAKACAĞINI DEKLARE EDECEKTİR”
MİT’in AK Parti Hükümeti ile birlikte, koordineli olarak yürüttüğü bu süreçte silahların 2 yıldır sustuğunu hatırlatan İçten “Artık hiçbir vatandaşımızın, şehidimizin cenazesi ülke topraklarına gelmemektedir. Şimdi PKK silah bırakma noktasında gelmiştir ve 2015 yılında artık PKK silah bırakacağını da deklare edecektir. Tüm bu adımlar atıldığında, kandan beslenenler, bundan rahatsız oldular ki hep ülkenin bölüneceğini ve ülkeyi birilerine teslim ettiğimizi iddia etmişlerdi. Şimdi kandan beslenenlere soruyoruz. Siz hiç Şırnak’a, Diyarbakır’a, Hakkari’ye gittiniz mi? Oraya gidip, bölgede 3 gün geçirebildiniz mi? O insanları hiç dinlediniz mi? Batı’da dediklerinizi, gidip de orada savunabildiniz mi? Elbette kandan beslenen gerek devletin ve muhalefetin içersinde, gerekse PKK’nın içerisinde aynı gruplar vardır ve bunlar bu işin bitmesini asla istemediklerinden, süreci ülkenin batısında ve doğusunda provoke etmeye çalışmaktadırlar. Birileri, yol kesmekle devleti ele geçireceğini, bir diğeri de batıdan doğuya kafatasçı söylemler ile yaklaşarak bu işi germek istemektedirler” şeklinde konuştu.
“KÜRTLERİ PKK İLE ÖZDEŞLEŞTİRMEK BU ÜLKEYE İHANETTİR”
12 yıllık AK Parti iktidarımızda 2 bin 220 rakımlı Bingöl dağlarında Türk bayrağının hiç indirmediklerini aktaran İçten, “Dün, cenazelerimiz geldiğinde suskun olanlar, bugün gelmeyen cenazelerden rahatsız oldular ki dünden daha rahat olan ortamlar üzerinden bilgi kirliliği yaratıp algı yönetmeye çalışmaktadırlar. Bu ülkeyi bölmekten kurtaran Ak parti iktidarıdır. Ülkenin doğusu ve batısı vatan topraklarımızdır ve her ilden, ilçeden oy alarak teşkilat kurmak suretiyle tabelasını asan tek partidir Ak Parti. Kürtler, PKK’dan ibaret değildir. Kürtleri PKK ile özdeşleştirmek bu ülkeye ihanettir” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin barışın, sevginin, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin teminatı olduğunu vurgulayan İçten, “Yeni Türkiye’nin, yeni Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile bir medeniyeti tarih sayfasına ilmik ilmik işleyeceğiz inşallah. Bu anlamda özellikle tüm vatandaşlarımıza görevler düşmektedir. Bu ülke doğusu ve batısı ile Kürdü ve Türk’ü ile birlikte yaşayacak ve birlikte hareket edecektir. Tüm kalbimle biliyor ve inanıyorum ki geçmiş acılarımız, daimi mutluluğumuzun temeli olacaktır” dedi.