Iğdir Ovası Mevsimlik İşçilerin Umudu Oldu

Iğdir Ovası Mevsimlik İşçilerin Umudu Oldu

Iğdır Ovası, Türkiye’nin dört tarafını gezen mevsimlik işçileri istihdam ediyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı Iğdır Ovası; Adıyaman ve Malatya’dan gelen mevsimlik işçiler için iş kapısı oluyor. Zor şartlar altında 35-40 derece sıcaklıkta çoluk çocuk çalışan mevsimlik işçiler, günlük 35 TL yevmiye ile kazanarak geçimlerini sağlıyorlar. Adıyaman’dan Iğdır’a geldiğini anlatan Sevda Polat isimli mevsimlik işçi, burada tarlada çalışarak ekmek parası kazandıklarını belirtti. Polat, “Ben, kocam ve 3 kızım burada günlük kişi başı 35 TL yevmiye alarak tarlada çapa vuruyoruz, yetişen ürünün hasadını yapıyoruz. Güneş altında çalışmak zor ama tek geçim kaynağımız bu, çalışmak zorundayız” dedi.
“OKUL HARÇLIĞIMIZI BURADAN ÇIKARIYORUZ”
Aileleri ile birlikte tarlada çalıştıklarını anlatan minik mevsimlik işçiler ise, okulların tatil olduğu dönemlerde ailelerinin yanlarına gittiklerini ve burada kazandıkları paralarla hem okul masraflarını karşıladıklarını, hem de ailelerine ekonomik destek sağladıklarını söylediler. Yaz tatillerini bu şekilde geçirdiklerini ifade eden minikler, bu şekilde değişik yerleri görebildiklerini de sözlerine eklediler.
“HER MEVSİM ÜLKEMİZİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Her mevsim Türkiye’nin değişik bölgelerinde çalıştıklarını anlatan Aydın Gezer, kendisinin ikamet ettiği Malatya’dan Iğdır’a geldiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz aylarda Hatay’da çalıştık, şimdi ise buradayız. Buradan da Antalya’ya gideceğiz. Burada çoluk çocuk 25 nüfusuz. Hepimiz tarım işçisiyiz, başka mesleğimiz yok. Tarım işçiliği çok zordur. Yaşam şartlarımız çok zor. Çadırda kalıyoruz, ama yapabilecek bir şey yok. Tek geçim kaynağımız budur. Onun için bu işi yapmak zorundayız” diye konuştu.