Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Gündem

İhsanoğlu Almanya’da tanıtılacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’da, Türkiye’de yaptıkları gibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nu tanıtmaya çalışacaklarını belirtti.

Yayınlanma:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya’da Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Almanya’ya yakın dönemde yaptığı ikinci, cumhurbaşkanlığı adayının belli olmasından sonra ise ilk ziyaretinin sebebini anlatan Kılıçdaroğlu, “Toplumun değişik kesimleriyle görüşeceğiz. Onlara düşüncelerimizi aktaracağız. Onların bize mutlaka soruları olacaktır. O soruları da yanıtlamaya çalışacağım. Bütün yurttaşlarımdan şunu istiyorum: Sandığa gidecekler, oylarını kullanacaklar. Oylarını kullanırken şuna dikkat etmelerini isterim: Biz bir siyasi partiye genel başkan seçmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecek bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Cumhurbaşkanının temiz olması lazım, şaibeli olmaması lazım, bilgili olması lazım, toplumun her kesimini kucaklaması lazım, kimseyi ötekileştirmemesi lazım. Dolayısıyla seçilecek cumhurbaşkanı hepimizin cumhurbaşkanı olacak. Onun kimliğine hepimiz saygı duyacağız. Ve cumhurbaşkanı sadece Türkiye’de değil dünyada da saygınlığı olan bir isim olsun. Bu çerçevede oylarını kullanırlarsa ben mutlu olurum” dedi.

“ALMANYA’DA İHSANOĞLU’NU TANITMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Almanya’da, Türkiye’de yaptıkları gibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nu tanıtmaya çalışacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Sayın Ekmeloğlu kimdir, eserleri nedir, bugüne kadar ne yapmıştır, birikimi nedir, cumhurbaşkanı olduğu zaman ülkenin yönetiminde ne tür bir amaç güdüyor, anayasaya bağlılığı, laik, demokratik, sosyal hukuk devletine bağlılığı, cumhuriyetin değerlerine bağlılığı, halkın değerlerine bağlılığı bunları anlatacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı İmzaladı: 31 Aralık 2025’e Kadar ÜCRETSİZ! Kaçırmayın!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’da, Türkiye’de yaptıkları gibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nu tanıtmaya çalışacaklarını belirtti.

“TÜRKİYE SİYASETİ BİR KAVGA ARENASINA DÖNÜŞTÜ”

Bir siyasetin saygın olmasının temel yolunun ahlaki değerler üzerinde yükselmesi olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“O nedenle ben cumhurbaşkanı adayının arı, temiz, saf ve şaibesiz olması gerektiğine yürekten inanıyorum. Ben onun önce bu kişiliğine bakarım. Sonra bilgisine, sonra birikimine bakarım, sonra saygınlığına bakarım, sonra üslubuna bakarım. Kavgacı bir üslup mudur yoksa herkesi kucaklayan bir üslup mu kullanıyor? Bu çok önemlidir. Türkiye siyaseti bir kavga arenasına dönüştü ve biz bundan çok rahatsızız. Türkiye’de huzur istiyoruz. Burada yaşayan yurttaşlarımız da Türkiye’deki haberleri izledikleri zaman eminim onlar da huzursuz oluyorlar. Neden kavga ediyoruz? Cumhurbaşkanı adayının toplumun huzurunun teminatı olması gerekiyor. Ekmeleddin Bey’de bu özellik var. Bakın 57 İslam ülkesini yöneten kişidir. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda Genel Sekreterlik yaptı, kadın-erkek eşitliğini savundu, Batı’yı Doğu’yla buluşturdu, İslam ülkelerini uygar dünyayla buluşturdu, insan haklarını geliştirmek için İİT içinde enstitüler kurdu. Dolayısıyla sadece Türkiye’de değil dünyada saygınlığı olan bir insan. Böyle bir insan cumhurbaşkanı seçilirse Türkiye’de huzurun en önemli adımını atmış olacağız ve huzuru yakalayacağız.”

“İHSANOĞLU BÜYÜK BİR TOPLUMSAL UZLAŞMANIN ADAYI”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çatı aday İhsanoğlu’nun CHP veya MHP’nin adayı olmadığını, büyük bir toplumsal uzlaşmanın adayı olduğunu belirterek, “Çatışma kültürünü kesinlikle reddedecektir. Hiçbir şekilde çatışmadan yana değildir. Toplumun huzurundan yanadır. Zaten kullandığı dile baktığınızda bunu görürsünüz. Son derece sade son derece kibar ama bilge bir kişi, toplumun her kesimini kucaklayan bir kişi. Bu çerçevede bakıyor olaylar. Cumhurbaşkanlığı adaylığını da böyle koydu. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu Bey CHP’nin veya MHP’nin adayı değil, büyük bir toplumsal uzlaşmanın adayı. Ona diğer siyasal partilerden de destek gelecek. Bugün ziyaret ettiğim Demokratik Sol Parti’den, Büyük Birlik Partisi’nden de destek geldi. Önümüzdeki süreç içinde diğer siyasal partilerden de destek gelecektir. İnanıyorum Türkiye kendine layık olan bir cumhurbaşkanı seçecektir” ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE AÇISINDAN NEGATİF TABLO

Çağdaş dünyanın Türkiye’de ne olduğunu, demokrasinin neden işlemediğini, neden kavga olduğunu endişeyle takip ettiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Şiddetle, orantısız güçle gidilmesi, insanların ölmesi, organlarını kaybetmesi, gözlerini kaybetmesi sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın gündeminde. Bütün çağdaş dünya Türkiye’de ne oluyor, Türkiye’de neden bu kavga oluyor, neden demokrasi işlemiyor diye kaygı duyuyorlar. O nedenle zaten Erdoğan’ın hem Batı’da hem Doğu’da büyük itibar kaybına uğradığını biliyoruz. Hiçbir demokratik lider Erdoğan’la aynı karede fotoğrafa girmek istemiyor. Bu aslında Türkiye açısından çok büyük bir negatif tablo. Bu tabloyu değiştirmek lazım. Ben Sayın İhsanoğlu’nun bu tabloyu değiştirebileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“İRAN’IN ORTADOĞU’DA ÖNE ÇIKMASI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR”

Türkiye’nin Ortadoğu’da izlediği politikanın iflasa sürüklendiğini, bu sebeple İran’ın bölgede öne çıkmaya başladığını ve bundan rahatsız olduklarını dile getiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“IŞİD’in kullandığı silahların büyük bir kısmı Türkiye’den giden silahlar maalesef üzülerek söylüyorum ama böyle. Siz saygın bir ülke olarak tırlarla siz nasıl Suriye’de terör örgütlerinin eline silah verirsiniz? Komşuda yangın var, yangını söndüreceğiniz yerde benzin bidonlarıyla oraya gidiyorsunuz ve o size sıçrıyor. Bakın Cilvegözü’ndeki patlama, Reyhanlı’daki patlama sonunda bizim insanlarımız hayatlarını kaybettiler ve faturayı biz ödedik. Bugün Batı basını da, Batı’da pek çok olayları yakınan izleyen çevre de Türkiye’nin izlediği politikanın Türkiye’nin Ortadoğu politikasını iflasa sürüklediğini gösteriyor. Ve bunu söylüyorlar. Dışişleri Bakanı’nın zaten itibarı kalmadı bölgede. Bakın Ortadoğu’nun 3 büyük başkentinde bizim büyükelçimiz yok. Mısır’da yok, İsrail’de yok, Suriye’de yok. Siz Ortadoğu’da nasıl ciddi bir devlet olarak ortaya çıkacaksınız ve sizin sözünüz nasıl dinlenecek? Ortadoğu’da Türkiye şimdi güç kaybetti başka bir ülke, İran, Ortadoğu’da öne çıkmaya başladı. Bu bizi rahatsız ediyor. Türkiye’nin birikimleri dikkate alındığında biz Ortadoğu’daki sorunların çözümünde anahtar rol oynayabilirdik. Ama bugün oradan çok uzaktayız. Düşünün Musul’da 100’e yakın vatandaşımız rehin alınıyor, bu konu Türkiye’de konuşulmuyor, mahkeme kararıyla yasak getiriliyor, bütün dünya konuşuyor ama bizim halkımız bilmiyor ve biz buna demokrasi diyoruz. Üstelik bu demokrasiye ileri demokrasi diyoruz. Neresi ileriyse.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın sabahtan başlayarak gün boyu sürdüreceği Almanya temaslarının ardından yurda dönüş yapacak.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler