İhsanoğlu Erdoğan'ı ilk turda seçtirir

İhsanoğlu Erdoğan'ı ilk turda seçtirir

KONDA Araştırma Şirketi'nin sahibi ve aynı zamanda CHP eski Genel Sekreteri Tarhan Erdem, CHP'nin MHP'ye önerdiği Cumhurbaşkanı Çatı Adayı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim şansını STAR'a değerlendirdi.

ERDOĞAN BİRİNCİ TURDA KAZANIR

Her ay seçim anketi yaptıklarını ve CHP ile MHP'de yüzde 3-4'lük aşağı yukarı oynamalar olduğunu belirten Erdem, "Bunlar önemli değil. Onların yüzde 15'in üzerinde oy daha alması lazım ki, iktidar olabilsinler. Yüzde 3-4 inmesi çıkması önemli değil. Ama bu hareketle bu mertebede oy kaybederler. Erdoğan'a bu oylar çok önemlidir, birinci turda kazandırır. Yüzde 3-4 İhsanoğlu oyu, kendisini birinci turda seçtirir" dedi.

KENDİ OYLARINI BÖLERLER

Konda'nın sahibi Tarhan Erdem, eski partisi CHP'nin çatı aday tercihini değerlendirirken, İhsanoğlu'nu eskiden tanıdığını da anlattı. Erdem, "Bildiğim, eskiden beri tanıdığım bir insandır Ekmeleddin Bey. Bilgilidir, soğukkanlıdır. Ama siyasi bir tecrübesi olduğunu sanmıyorum. Belki talebe cemiyetinde olmuş olabilir ama, ben bilmiyorum. Bir siyasi tarafı yok. Galiba yaşlandım, şimdiki politikacıların fikirlerini anlamamaya başladım. Neyi hesap ettiler bilemiyorum. Karşı tarafın oyunu bölmek isterken, kendi oyunu bölmeyeceğini nasıl garanti ediyor Kemal Bey ya da Devlet Bey?" diye konuştu.

İHSANOĞLU OY GETİRMEZ

Kimlik üzerinden politikayı yanlış bulduğunu anlatan Tarhan Erdem, İhsanoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı düşünülmüş bir hamle olduğunu belirterek, partilerin oy oranını ve İhsanoğlu'nun seçim şansını şu sözlerle değerlendirdi: "Kimlikler üzerinden politika yapmak yanlış. Sayın Erdoğan'a karşı olmak da Ekmeleddin Bey'i aday göstermek de, aynı fikirle aynı görüşle gösteriliyor. Kimlik meselesi. Kimlikler arasında tercih yapmak falan."

TAM TERSİNE KAYBEDERLER

"Tam onun tersini yapmak gerekirdi. Ben Yılmaz Büyükerşen'i tercih ediyordum. Yılmaz Bey bana daha yumuşak, şu anki duruma göre daha uygun geliyordu. Şimdi farklı bir şey geldi. Oradan oy almak buradan oy almak. Tabii bunlar da politikadır. Geldikleri yüzdeler var partilerin. O yüzdeler böyle yüzde 10-20 azalmaya müsait değil. CHP yüzde 4-5 oy kaybedip kazanabilir. MHP de öyle. Bunlar önemli değil. Onların yüzde 15'in üzerinde oy daha alması lazım ki, iktidar olabilsinler. Ama bu hareketle bu mertebede oy kaybederler. Yüzde 3-4 İhsanoğlu oyu, kendisini birinci turda seçtirir."