İlbade Mezarlığında Eski Türk Dönemi Mezarları Gün Yüzüne Çikiyor

İlbade Mezarlığında Eski Türk Dönemi Mezarları Gün Yüzüne Çikiyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi İlbade Mezarlığı’nda sürdürdüğü çalışmalarla tarihi dokuyu gelecek nesillere taşıyor.
Denizli’de yıkılmak üzere olan bir çok tarihi binayı restore eden, Laodikya Antik Kenti’ni ayağa kaldıran Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin İlbade Mezarlığı’nda sürdürdüğü çalışmalar altıncı yılına girdi. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan İlbade Mezarlığı’nda 2008 yılından beri devam eden çalışmalarla Denizli’nin tarihine ışık tutacak eserler gün yüzüne çıkarılıyor.
Mezarlığın, 820 yıl öncesinden beri Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Türk mezarı olarak kullanıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "İlbade Mezarlığı, atalarımızın Denizli’ye geldiğinden itibaren, Denizli’ye hizmet etmiş manevi önderlerimiz ve büyüklerimizin defnedildiği mezarlığımızdır. İlbade Mezarlığı köklerimizin olduğu, manevi değerlerimizin bulunduğu ve atalarımızın yattığı bir mekandır. Bu Anadolu’da ender olan bir mezarlıktır" dedi.
Denizli Belediyesi olarak İlbade’de altı yıl önce başlattıkları restorasyon çalışmalarıyla birçok mezar taşının toprağın altından çıkarıldığına işaret eden Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Binlerce mezar taşını ayağa kaldırdık. Mezar taşlarının yerleri tespit edildi. Kırık olanlar tamir edildi. Birçok büyüğümüzün mezarının da geleceğe taşıma ve geçmişimizi de gün yüzüne çıkarma anlamında restorasyonlarını gerçekleştirdik" İlbade Mezarlığı dış duvarlarının restorasyonunu gerçekleştirdiklerine işaret eden Başkan Zolan, "Gerek mezarlık içi ve gerek mezarlığın dışında çevre düzenlemeleri ile bu tarihi dokuyu gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Denizlilileri bu tarihi mekanı ziyarete davet eden Başkan Zolan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Amacımız, geçmişle gelecek arasında köprü kurmak. Köklerimizin geldiği yer olması sebebiyle İlbade’yi çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm insanlarımızın gezerek bilgi sahibi olabilecekleri bir yer haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmaları tamamladık. Projelerimiz hazır. Burayı peyzaj çalışmaları, bilgiler aktaran yazılar, türbelerin röleve çalışmalarını tamamlayıp manevi değerlerimize yakışır hale getirmek istiyoruz. Çocuklarımızın bu mezarlıkta kendi atalarını tanımalarını sağlayacağız."