Ilgaz'ı dize getiren tünel açılıyor!

Ilgaz'ı dize getiren tünel açılıyor!

Kış aylarında  sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağı'na inşa edilen "Ilgaz 15  Temmuz İstiklal Tüneli", 26 Aralık Pazartesi günü hizmete girecek.
Açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali  Yıldırım'ın katılması beklenen tünelin hizmete girmesiyle, hem sürücülerin hem de  turizmcilerin ve bölgedeki esnafın yüzü gülecek.
İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak tünel için 2012'de vurulan  ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol katederek  bin 875 metre yüksekliğindeki Ilgaz Dağı'nı adeta dize getirdi.
Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" şeklinde projelendirilen, biri  5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış  aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve  güvenli sağlanması amaçlanıyor.
TRAFİĞE AÇIK EN UZUN TÜNEL OLACAK 
Tünel açıldıktan sonra 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu  5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek.  Yolda herhangi bir sıkıntı  olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8  dakikaya düşecek. Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel,  kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.
Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt  tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri  sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200  bin lira olacağı tahmin ediliyor.
SÜRÜCÜLERİ 'KÖPEK BALIĞI AĞZI' KARŞILAYACAK 
Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin  girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen  giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak.
Bölgedeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç  Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz'e ulaştırmasını, İnebolu  Limanı'na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.