İlkokul birinci sınıflarda el yazısı kaldırılıyor

İlkokul birinci sınıflarda el yazısı kaldırılıyor

Milli eğitim Bakanlığı çok tartışılan birinci sınıflardaki el yazısı kaldırıyorlar.  Düzenlemeye ilişkin konuşan Bakan Yardımcısı Orhan Erdem,  2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilkokul 1. sınıflarda "dik temel harflerle ses  temelli okuma yazma öğretimi" dönemine geçilecek olmasına ilişkin, "Düz yazıdan  okuduğu bir metni el yazısı ile yazması veya öğrenmeye çalışmasının, ilerideki  yaşlarda çocuğun takdirine ve seçimine bırakıldığı bir modele geçiliyor" dedi.  Erdem, şu an yürütülmekte olan eğik  el yazısıyla öğretim uygulamasının değişikliliğiyle alakalı çalışmaların bakanlık  tarafından yapıldığını söyledi. Dik temel harfin ara ara gündeme geldiğini hatırlatan Erdem, "Yeni  eğitim-öğretim döneminde düz yazıya geçilecek. Bu konu ara ara gündeme de  geliyordu. Aileler tarafından gelen şikayetler sonrasında eğitim camiasından  uzmanlarımız ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile birlikte pedagojik olarak bu  konuyu değerlendirdi. Bu toplantılar ve görüşmeler sonunda bu karar alındı." diye  konuştu.

  TOPYEKUN DEĞİŞİM GEREKTİRİYOR

Bu kararın el yazısından vazgeçildiği anlamına gelmediğinin altını  çizen Erdem, "El yazısından tamamen vazgeçilmedi. Öğrencilerimiz ilk öğrenimine  düz yazı ile başlayacak ve 3. veya 4. sınıfta da el yazısı öğrenecek. Burada bir  yöntem değişikliği oluyor." şeklinde konuştu.  Erdem, el yazısının ilkokul çocuklarına çok ağır geldiğini dile  getirerek, şunları kaydetti:  "Aslında bu, topyekun değişim gerektiren bir mevzu. Düz yazıdan  okuduğu bir metni el yazısı ile yazması veya öğrenmeye çalışmasının, ilerideki  yaşlarda çocuğun takdirine ve seçimine bırakıldığı bir modele geçiliyor. Çocuğun  ilk öğrenim yıllarında düz yazı ile daha rahat kazanımları olacağını uzmanlarımız  da belirtiyor."

 Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 30 Mart'ta Sinop Ayancık ilçesinde  sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiği toplantıda, bir öğretmenin sorusu  üzerine, "Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla  öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak." açıklamasında bulunmuştu.