İmece Usulü İle Köprü

İmece Usulü İle Köprü

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Saçaklı köylüleri, taleplerine olumlu yanıt alamayınca kendi köprülerini kendileri yapmaya karar verdi.
İlçeye 6 km uzaklıktaki Saçaklı köylüleri ilçe merkezine ulaşmak için 14 ya da 16 km yol kat etmek zorunda kalıyorlar. Menderes çayı üzerine 15 yıl önce yine kendi imkânları ile yaptıkları köprünün sel suları ile yıkılması ile başlayan yapboz köprü macerası devam ediyor. Yaşanan süreç ile ilgili bilgi veren Köy muhtarı Çetin Taşdelen, 15 yıl önce kendi imkanları ile yaptıkları köprünün, o yıl yaşanan şiddetli yağışlar nedeni ile yıkılmasının ardından en az 7-8 defa köprü yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Taşdelen “Köyümüz ilçeye 6 km uzaklıkta ama, ilçeye ulaşmak için 14-16 km uzatmak zorunda kalıyoruz. Köyümüzde 125 nüfus bulunmakta. Köyümüzün arazilerine ulaşmak, ilçe merkezine daha çabuk gitmek ve yakıt tasarrufu yapmak için bu köprüyü kullanıyoruz. 15 yıl önce köy halkının katkıları ve imece usulü ile köprümüzü yaptık. Fakat yağışlar nedeniyle oluşan sel suları ile tekrar yıkıldı. En az 7-8 kez yapmamıza rağmen hep yıldı. Bizlerde her defasında tekrar yaptık. Köprümüz yine yıkıldı. Yine köy halkının verdiği yardım paraları ve köy halkının imece usulü ile işçiliğini yaptığı köprüyü tekrar yapıyoruz” dedi.
Köy muhtarı Taşdelen, köprünün yaklaşık maliyetinin 25 bin lira civarında olduğunu, köyün ise 15 bin lira kadar parası olduğunu ifade etti. Köy halkından Erol Koyuncu ise devletten hiç yardım göremediklerini öne sürerek, “Bir çok kez yardım istedik. Fakat yardım eden olmadı. Belediye göçen yerleri dolgu yapmak için kepçe verdi, o kadar. 15 yıldır köy halkının imkânları ve imece usulü işçiliğini yapması ile köprüyü inşa ettik” dedi.