İnandırıcı bulunmadı! 'Direnemedim...'

İnandırıcı bulunmadı! 'Direnemedim...'

Fetullahçı Terör Örgütü'ne bağlı TSK'daki unsurların darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada tutuklananlar arasında yer alan 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim ifadesinde darbe girişimine katılımıyla ilgili itiraf gibi bir savunma yaptı. Darbe iddialarını reddeden Evrim, askerlere mühimmat yardımı yaptığını kabul ederek, "50 - 60 kişilik bir grup geldi. 'Bize silah, yakıt, teçhizat lazım' dediler. Direnemedim. İhtiyaçlarını karşılama talimatı verdim" dedi. Saldırılarda görev alan pilotların bilirkişi tespiti devam ederken, üste 13 helikopterle 6 savaş uçağının bulunması dikkat çekti.

99 KİŞİ TUTUKLANDI

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Akıncılar Hava Üssü'nden 114 isim gözaltına alındı. Bunlardan 99'u tutuklandı. Diğerlerinin ifade işlemleri sürüyor. Bu isimler arasında Ankara'nın kritik noktalarını bombalayan pilotların da bulunduğu da belirtildi. Pilotların ifadelerinde darbeci olduklarını kabul etmedikleri belirtildi. Savcılık, TBMM dahil diğer yerleri bombalayan pilotları belirlemek için görev kâğıtları ve uçaklar üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıyor.

PİSTTE 13 HELİKOPTER, 6 JET

Savcılık tarafından üste yapılan incelemede silahlı 13 helikopter ile Diyarbakır'dan geldiği öğrenilen 6 savaş uçağı bulundu. Üste normal şartlarda helikopter bulundurulmadığı vurgulanarak, söz konusu helikopterlerin Ankara'daki bombalama ve kurşunlama saldırılarında görev aldığı değerlendirildi. Aynı zamanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın üsse getirilmesinde de bu helikopterlerin kullanıldığı tahmin ediliyor.

Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in ifadesinde darbeci olduğuna yönelik suçlamaları reddetti. Evrim savunmasında, "50-60 kişilik grup geldi. Beni zorladılar. 'Bize silah, yakıt ve teçhizat lazım' dediler. Direnemeyince isteklerinin yerine getirilmesi talimatını verdim. Tüm istekleri yerine getirildi. Darbeci değilim. Olaylardan haberdar değildim" iddialarında bulundu. İfadeleri inandırıcı bulunmayan Evrim, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KORAMİRAL: MİSAFİRDİM

Darbe girişiminin ardından Akıncı Üssü'nde olduğu ortaya çıkan Gülcük Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık'ın kendisini "misafirlikle" savunduğu görüldü. Harmancık, "Misafirlik için üste bulunuyordum. Bir anda patırtı, kütürtü oldu, ne olduğunu anlamadım, darbe ile alakam yok" ifadelerini kullandı. Harmancık çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

ETİMESGUT'TA KIŞLA NÖBETİ

Sosyal medyada, Ankara Etimesgut'taki "Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nda bir grup asker tarafından kalkışma yapılacağı" iddiası üzerine vatandaşlar kışla önünde toplandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamyonlar da kışlanın tüm giriş kapılarını kapatacak şekilde park etti. Askeri yetkililerse sosyal medyadaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, tankların akülerinin ve ateşleme mekanizmalarını harekete geçiren sistemlerin söküldüğü bilgisini verdi. Nizamiyeye gelen bir subay da kalabalığa seslenerek, onları kışla önünde görmekten memnuniyeti olduklarını dile getirdi ve "Buradan halkımıza bir sıkıntı gelmeyeceğine emin olabilirsiniz, bunun için kanımızın son damlasına kadar mücadele ederiz" dedi. Subay, darbeye destek verenlerin birlikten temizlendiğini de vurguladı. Askerin sözleri, grup tarafından alkışlarla karşılandı.