İngiliz basınından Türkiye-Pakistan benzetmesi

İngiliz basınından Türkiye-Pakistan benzetmesi

Irak'ta olup bitenleri Batılı medya da haber ve yorumlarla değerlendiriliyor. İngiliz Telegraph Gazetesi yazarı Peter Oborne, 1980'ler boyunca devam eden Afgan-Rus savaşını örnek vererek, Türkiye'nin bugünkü Pakistan gibi radikal İslamcı militanların hedefi olabileceği öngörüsünde bulunuyor.


Peter Oborne, 1. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere ve Fransa tarafından çizilen sınırların fiilen ortadan kalktığını ve Irak'ın fiilen üçe bölündüğünü belirttiği makalesinde, Pakistan ile Türkiye'yi kıyasladı.

"ESAD BU UYARIYI YAPMIŞTI"

BBCTürkçe'ye göre, Oborne "Batılı istihbarat kuruluşlarının Afganların Sovyetlere karşı savaşı sırasında yaptığı korkunç hatalarla yapılan kıyaslamalar ürpertici. El Kaide'yi destekledik ve sonra bize karşı döndüler" eleştirisinde bulunduktan sonra şöyle devam ediyor: "Bu politika yüzünden Pakistan şimdi iç savaşın eşiğine kadar giden sürekli bir terörist başkaldırı ile uğraşıyor. Böyle giderse Türkiye'nin de (belki Ürdün ve Suudi Arabistan'ın da) Suriye'deki geri tepme yüzünden aynı sorunla karşılaşması muhtemel. Bu arada cihatçılar Batıya saldırılar düzenleyebilecekleri yeni bir terör üssü bulmuş oldu. Bunların hepsi Suriye savaşı başlarken öngörülebilirdi; hatta (Suriye) Devlet Başkanı Beşar Esad bu uyarıyı yapmıştı."

MISIR VE İRAN DEĞİŞMEDİ

Bölgede sınırları değişmeyen ülkelerin binlerce yıllık tarihe sahip olan Mısır ve İran olduğunu belirten Oborne, Mısır iç çalkantılarla uğraşırken, İran'ın 11 Eylül saldırılarından beri El Kaide'ye karşı birlikte mücadele teklifinde bulunduğunu hatırlatıyor. Oborne, Abd Başkanı Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'a, "Yeni müttefikler seçmeliyiz ve İran bunlardan biri olmalı" çağrısında da bulunuyor.