İngiltere'den flaş Irak açıklaması

İngiltere'den flaş Irak açıklaması

 İngiltere Başbakanı Cameron, Çinli mevkidaşı Li Keqiang ile Londra'da bir araya geldi. İki başbakan, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu. İngiltere Başbakanı David Cameron açıklamadında, ülkesinin Irak'a IŞİD dolayısıyla gelecekte yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin parçası olmayacağını söyledi.


"ULUSLARARASI SORUNLARI KONUŞTUK"

Çin ile ilişkilere değinen Cameron, İngiltere'nin, Çin'in iyi ve güçlü bir arkadaşı ve yükselişine büyük destek veren bir ülke olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ortaklığın kalkınma, reform ve innovasyona dayalı olduğunu söyleyen Cameron, Çinli mevkidaşı Li Keqiang ile gelişen ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra Irak ve Ukrayna'daki krizler de dahil olmak üzere uluslararası sorunları ele aldıklarını aktardı.

"ASKERİ MÜDAHALENİN PARÇASI OLMAYACAĞIZ"

Basın toplantısında IŞİD'in son günlerde Irak'taki faaliyetlerinden bahseden İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin Irak'a gelecekte yapılacak herhangi askeri bir müdahalenin parçası olmayacağını dile getirerek, ülkeyi birleştirecek kapsamlı bir süreci yürütmekten Irak hükümetinin yükümlü olduğuna dikkat çekti.

İRAN AÇIKLAMASI

2011 yılında Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı sonrasında İran ile İngiltere'nin bozulan ilişkilerine değinen Cameron, bu saldırı sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin en düşük seviyeye indiğini belirtti. Kendisini İran'la diplomatik ilişkileri yeniden inşa etmeye adadığını ancak temkinli bir şekilde ilerleyeceklerini ifade eden Cameron, "İki ülkenin daha kapsamlı diyaloga girmesi ve ilişkileri adım adım geliştirmek için çabalaması gerekiyor" dedi.

Cameron, Tahran'daki büyükelçiliğin tekrar açılacak olmasının bu süreçte önemli bir adım olduğunun altını çizdi.