İnönü Kar Esareti Altında

İnönü Kar Esareti Altında

Eskişehir İnönü İlçesi Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, ilçede kalınlığı yaklaşık 1,5 metreye ulaşan karın ani erimesi durumunda sel yaşanabileceğini söyledi.
Aşırı kar yağışı sonrasında İnönü ilçesinde hayatı olumsuz şekilde etkiliyor. İlçede bazı evlerin çatısı, aşırı kar birikintilerine dayanamayarak çöktü. Eskişehir Valiliğine bağlı ekipler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve bazı ilçe belediyeler tarafından İnönü ilçesine kar ile mücadelede yardım ediyor. Ağış kış şartları ve kar ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, ilçenin bazı kesimlerinde 1,5 metreden fazla kar olduğunu söyledi.
"KARLARIN BİRDEN ERİMESİ SONUCUNDA İLÇEDE SEL MEYDANA GELEBİLİR"
İlçede bulunan Ali Kaya Deresi olarak adlandırılan bölgede karın aniden erimesi sonucunda selin meydan gelebileceğini ifade eden Başkan Bozkurt, "Bütün devletin imkânı, valiliğin imkânı, AFAD ve belediyenin imkanı, diğer belediyelerden gelen araçlar ve ekipmanlarla dahi buradaki karın kaldırılması ile ilgili mücadele veriyoruz. Vatandaşlara hizmet etme gayretiyle gece gündüz çalışıyoruz. Ama görüyorsunuz her taraf kar altında. Kar tabii ki rahmettir, berekettir, ama sonunda bizim bir takım endişelerimiz, kaygılarımız var. Ali Kaya deresi diye adlandırdığımız bölge! Bu vadi 15 kilometre uzunluğunda bir vadi ve şuan vadi üzerinde yaklaşık 1,5 metrelik bir kar yığını var. Eğer havaların ani ısınması, yağış veya kuvvetli bir lodos esmesi durumunda buradan gelen sel suları, ağaç ve kaya parçaları bu bölgeyi komple kaplayacak" dedi.
"SELİN GELMESİ DURUMUNDA İLÇE OLARAK ÇARESİZ KALACAĞIZ"
İlçe merkezinden yaklaşık 600 ton kar taşıdıklarını belirten Bozkurt, "Çalışmalarımızı vadi üzerinde yapıyoruz. Su tahliyesi için 2 adet deşarj hattı var. Kuvvetli bir selin gelmesi durumunda İnönü olarak çaresiz kalacağız. 12 gündür yaklaşık 600 ton kar taşıdık. Bu karda başta valilik, AFAD ekipleri, Sarıcakaya Belediyesi, kendi ekipmanlarımız, şuanda 7-8 tane kepçe, 10’dan fazla kamyon sürekli olarak kar nakli yapmaktayız. Biz temizliyoruz, ertesi gün tekrar bıraktığımız yerden başlıyoruz. Sürekli yağış alıyor ve korkunç bir sıkıntı içindeyiz. Elimizden gelen bu, bundan daha fazla yapacak bir şey yok. Çünkü araç derseniz araç var, makine derseniz var, AFAD ekipleri sürekli bu işin başındalar” diye konuştu.
‘HENÜZ KARIN 3’TE 1’İNİ KALDIRAMADIK’
Başkan Bozkurt, bugüne kadar İnönü’de görülmemiş hava şartlarıyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. İnönü’den henüz karın 3’te 1’ini kaldıramadıklarını, her yerin kar, her günün yağış olduğunu ifade eden Başkan Kadir Bozkurt, " 11 gündür aralıksız, gece gündüz çalışıyoruz. Belediyenin mevcut ekipmanları yetmedi takviye ekip için valiliğimize müracaat ettik. AFAD ekibi devreye girdi. Sultan Alaeddin camimiz var. Şuan minaresi 40 derece eğik durumda bu kar yüküyle ve oluşabilecek fırtına ile bunun da göçmesi söz konusu. Bununla birlikte insanları mağdur etmemek için gayret gösteriyoruz. Maddi hasarlarımız var. Şuana kadar toplam 15 tane çatı göçmesi var. Ama şuna şükrediyoruz can kaybı olmadı. Maddi hasar oluştu, ama tesellimiz can kaybının olmaması. Şuan bazı mahallelerin içine girip sokakları temizleyemedik. Çünkü büyük makineyi gönderiyoruz, sokak küçük olduğu için giremiyor. Küçük makineleri gönderiyoruz yetersiz kalıyorlar” diye belirtti.
‘ÇÖP KONTEYNIRLARINA ULAŞAMIYORUZ’
Öte yandan, mahallelerde bulunan çöplerini alamadıklarını söyleyen Bozkurt, "10-12 gündür çöp alma işlemlerini de yapamıyoruz. Bizim 1 Nisan’dan sonra burada bütün mahallelerimize haftada 2 kez çöp temizliğine giderdik. Ama 10-12 gündür çöp konteynırlarına ulaşamıyoruz, çöpleri de alamıyoruz. Böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Temennim inşallah bundan sonra daha böyle müsait olur da bu kar yavaş yavaş erir, bir afet ile sel baskınıyla karşı karşıya kalmayız. Yoksa bizi bekleyen çok büyük sıkıntılar var. Şuanda bunların hakkından nasıl geleceğiz bizler de bilmiyoruz. Bazı mekanlar için bugün tahliye kararları çıkarıldı, bu doğal afettir gerekeni yapar, vatandaşı mağdur etmeyiz. Valiliğimiz çok duyarlı davrandı, teşekkür ediyorum. AFAD Müdürlüğüne, benimle birlikte gece gündüz çalışan kendi ekiplerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız belasız bu felaketi ortadan kaldıracağız. Temennim budur” şeklinde konuştu.