İnşaat sektörü Eximbank kredileri ile desteklenebilir

İnşaat sektörü Eximbank kredileri ile desteklenebilir

Murat Özer İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Özer, inşaat ve konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Bursa dahil ülkenin farklı bölgelerinde kentlerinde Körfez ülkeleri başta olmak üzere yabancılara yönelik konut satışlarının son yıllarda arttığına dikkat çeken Ömer Özer, “Yasal düzenlemeyle yabancılara yapılacak konut satışları ‘Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler’ olarak tanımlanırsa çok faydalı olur. Bu satışları yapan inşaat firmaları da ihracatçı olarak kabul edilmeli” diye konuştu. Ömer Özer, ülkeye döviz kazandıran inşaat sektörünün Eximbank kredilerinden yararlanmasına yönelik düzenlenmelerin sektöre yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

İnşaat sektörünün gerek Türkiye’de gerekse Bursa’da gelişimini sürdürdüğünü kaydeden Ömer Özer, “Konut alıcısı artık güvenilir markaları tercih ediyor. Konut üretimi artarken sektörde güvenilir markaların konutları talep görmeye devam ediyor” dedi.

‘ARZ FAZLALIĞI DÖNEMSEL DALGALANMADAN İBARET’

Bursa ile birlikte birçok kentte kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte konut üretiminin arttığını dile getiren Ömer Özer, bahar aylarıyla birlikte sektördeki imalat hızının mevsim etkisiyle artacağını, talep yönlü olarak da satışların artmasını beklediklerini söyledi.

İnşaat sektöründe son dönemde arz fazlalığının oluştuğuna ilişkin sıkça yorumlar yapıldığına dikkat çeken Ömer Özer, şunları söyledi:

“Arz fazlalığına ilişkin yorumlar yıllardır yapılır. Dönemsel olarak faiz ve döviz hareketliliğine bağlı olarak talep ve satışlar da dalgalanmalar yaşansa da gerçekte konut ihtiyacı gerek Bursa’da gerekse ülke genelinde hala çok yüksek. Konut stokunun yenilenme ihtiyacı, genç nüfusun konut talebinin sürekli artması reel olarak konut stokunun oluşmasını engelliyor. Ancak güncel ekonomik gelişmelere bağlı olarak kısa dönemli ya da mevsimler dalgalanmalar yaşanmasını açıkçası normal karşılıyorum.”

Döviz piyasasındaki hareketliliğe bağlı olarak inşaat imalat maliyetlerinde son bir yıl içerisinde bir miktar artış yaşandığını vurgulayan Ömer Özer, “Özellikle demir maliyetlerinde son aylarda belirgin bir artış var. Diğer ürünlerde de maliyetler artıyor ama bu artışlar konut fiyatlarına çok fazla yansımadı. Ancak 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren yeni imalatların yoğunlaşmasıyla birlikte konut fiyatlarında belirgin bir artış yaşanabilir. Konut alıcıları önümüzdeki birkaç ayı fırsat dönemi olarak değerlendirebilir” dedi.