Irak bölünüyor!

Irak bölünüyor!

Daily Telegraph gazetesi Irak krizini "Batılı diplomatlar Irak'ın bölünmek üzere olduğunu söylüyor" başlıklı bir yazıyla ele alıyor.

Haberde, cihatçıların Irak'ın kuzeyinde kazandığı başarının ülkeyi farklı dini bölgelere bölünmenin eşiğine getirdiği belirtiliyor.

Gazeteye konuyla ilgili açıklama yapan ve ismi verilmeyen bir diplomat, Maliki hükümetine dair Batı'daki endişeyi dile getiriyor.

Diplomat sözlerine şöyle devam ediyor:

"Irak'ın siyasi liderleri bugün sorunların farkındalar. Ama bu konuda herhangi bir adım attılar mı? Hayır, atmadılar."

Diplomat, IŞİD'in bunları tek başına yapamayacağını söylüyor. Diplomatın iddialarına göre Maliki'nin izlediği Sünnileri dışlayan politika nedeniyle bazı Sünniler IŞİD'e aktif olarak yardım ediyor.

Haberde, Maliki'nin gitmesi yönündeki baskıya Kürt lider Barzani'nin de destek verdiği belirtiliyor.

YENİ BİR IRAK

Gazete, Iraklı yetkililerin Sünni siyasi muhalifler Ummu Naci Cabara'nın IŞİD'e karşı savaşırken öldüğü bilgisini verdiğini yazıyor. Cabara, Selahaddin vilayeti valisinin danışmanıydı. Sünni bir aşiret ağasının kızı olan Cabara'nın babası, El Kaide bombalı araç saldırısında ölmüştü.

Cabara ailesi, Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından merkez ve kuzey Irak'ta aktif olarak siyasete katıldılar. Cabara'nın amcası da bu sene başında IŞİD tarafından öldürülmüştü.

Times gazetesi ise "Kürtler Kerry'ye bölünmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi" başlıklı bir yazıyla Orta Doğu'daki IŞİD krizini ele alıyor.

Haberde Barzani'nin IŞİD saldırıları sonrasında "yeni bir gerçeklik ve yeni bir Irak doğduğu" sözlerine yer veriliyor. Barzani'nin sözlerinin, Kerry'nin kapsayıcı yeni bir hükümet kurma çabasına engel oluşturduğu yazıyor.

Gazeteye göre Barzani'nin "yeni bir gerçeklik" sözleri, Kürtlerin Kerkük'ten geri çekilmeyeceği anlamına da geliyor.

Bazı Kürt yetkililerin olası bir bağımsızlık ihtimalini gözden geçirdiği kaydedilen haberde, ABD ve Türkiye'nin buna karşı çıktığı vurgulanıyor.