Irak-Suriye sınırındaki kritik kapı PYD'ye geçti!

Irak-Suriye sınırındaki kritik kapı PYD'ye geçti!

 Al Jazeera muhabiri Eyüp Rıza’nın verdiği bilgiye göre Irak ordusu peşmergelerin sınır kapısının denetimini alma talebini reddetti.

Böylece sınırın hem Suriye hem de Irak tarafı PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin denetimine geçmiş oldu. Peşmerge kuvvetleri ise YPG birliklerinin karşısına mevzilendi.

Irak Şam İslam Devleti daha önce Rebia bölgesinin büyük kısmında kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu.

PYD Suriye'nin kuzeyinde üç farklı bölgede özerklik ilan etmiş durumda. 

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye yaptığı saldırının ardından Irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD, hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Irak’ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak Musul’da kontrolü ele aldı.