Irak'ta kadın doğum hastanesine saldırı: 25 ölü

Irak'ta kadın doğum hastanesine saldırı: 25 ölü
Irak'ta saldırıların hedefi olan ve IŞİD saldırlar düzenlediği Felluce kentinde bulunan Kadın Doğum Hastanesi'ne 3 varil bombasıyla düzenlenen saldırı sonucu kadın ve çocuklardan oluşan 25 kişinin öldüğü, 30 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Felluce Kadın Doğum Hastanesi'ne düzenlenen hava saldırısından Irak Savunma Bakanlığı sorumlu tutuldu.

"SİVİLLER ZARAR GÖRÜYOR"

Enbar İl Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada "Felluce Kadın Doğum Hastanesi, uçaklar tarafından şiddetli saldırıya uğradı. Olayda onlarca kadın ve çocuk yaşamını yitirdi veya yaralandı. Rastgele yapılan bombardımanlar, sivillere zarar veriyor" ifadeleri kullanıldı.

"ORDU YAPTI"

Felluce Hastanesi doktorlarından Mazin ed-Duleymi, açıklamada, "Orduya ait helikopterler Felluce Kadın Doğum Hastanesi'ne 3 varil bombasıyla saldırı düzenledi. Olayda kadın ve çocuklardan oluşan 25 kişi öldü, 30 kişi yaralandı" dedi.

HASTANE KULLANILMAZ HALE GELDİ

Saldırı sonucu hastanenin tamamen kullanılamaz hale geldiğini ve can kaybı ile maddi hasarın ciddi olduğunu belirten Duleymi, hayatını kaybedenlere ait cesetlerin adli tıp kurumuna kaldırıldığı ve yaralıların ise Felluce Hastanesi'ne nakledildiklerini söyledi.

VARİL BOMBASI NEDİR?

Bir varilin içine TNT türü patlayıcılar doldurularak helikopterlerden bırakılan 'varil bombaları', Suriye'de Esad güçleri tarafından sürmekte olan iç savaşta kullanılıyor. Üretimi füze ve roketlere nazaran çok daha kolay olan varil bombalarının Suriye'deki kullanımı 2012 yılında ortaya çıkmıştı.

Esad yönetimi tarafından yalanlanan iddialar daha sonra kanıtlarla pekiştirildi. Varil bombalarının içinde, amonyum nitrat, fuel oil ve şarapnel de kullanılabiliyor. Bombalar sivil yerleşim birimlerine rast gele fırlatılıyor ve düştükleri yerde deprem etkisi oluşturuyor.

İnsan hakları örgütleri, Irak hükümetinin de Esad yönetimi gibi zaman zaman terörle mücadele operasyonlarında sivil yerleşim birimlerine yönelik varil bombası kullandığını iddia ediyor.